Aktivisti prosvjeduju protiv fosilnih goriva na klimatskom samitu COP28

Klimatski aktivisti organizirali su u utorak nekoliko manjih prosvjeda na samitu COP28 protiv sudjelovanja industrije fosilnih goriva na UN-ovu klimatskom samitu i zatražili da se okonča korištenje fosilnih goriva, koja su velik uzrok klimatskih promjena.

Dok su na dosadašnjim UN-ovim klimatskim samitima bili organizirani golemi javni prosvjedi, uključujući u Glasgowu 2021. i Parizu 2015., ovogodišnji prosvjedi su manji jer se samit održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji ograničavaju slobodu izražavanja.

UN i UAE dopuštaju održavanje prosvjeda s dozvolom na lokaciji na kojoj se održava samit. Izvan te lokacije prosvjedi nisu dopušteni.

“Želimo zatražiti kraj korištenja svih fosilnih goriva, uključujući sa smanjenim ispuštanjem stakleničkih plinova i bez toga”, rekla je aktivistkinja iz Zimbabvea Lorraine Chiponda (37) za Reuters nakon što je govorila na prosvjedu.

Zemlje koje proizvode ili se oslanjaju na fosilna goriva naglašavaju potencijalno korištenje tehnologija za smanjeno ispuštanje stakleničkih plinova ili njihovo skladištenje umjesto za prestanak korištenja fosilnih goriva.

Chiponda smatra da su fraze koje pozivaju na postupno ukidanje korištenja fosilnih goriva bez smanjenja emisija obična distrakcija koja bi omogućila da ih se nastavi koristiti. 

“Vidimo puno ‘greenwashinga’ oko postupnog ukidanja” fosilnih goriva, rekla je, izrazivši sumnju da će delegati na samitu postići dogovor koji bi bio dobar za okoliš.

Vlade na samitu COP26 dogovorile su se da će postupno ukinuti korištenje ugljena bez smanjenja emisija. Ove godine podijeljene su u pogledu toga kakvu bi ulogu fosilna goriva trebala imati u budućnosti. 

Domorodački aktivist Thomas Joseph iz Kalifornije rekao je da je zabrinut da industrija fosilnih goriva “vodi pregovore” prema rezultatu koji bi im omogućio da nastave “kao do sada”. Filipinski aktivist Jainno Congon (24) rekao je da su tehnologije za hvatanje ugljika “opasna distrakcija” i “lažno rješenje” za klimatske promjene. “Nadam se da naši lideri sada slušaju”, rekao je.