Bjelovarsko-bilogorska županija poduprijet će poljoprivrednike s 319 tisuća eura

Bjelovarsko-bilogorska županija objavila je javni poziv za poticanje poljoprivrede vrijedan 319 tisuća eura, a mjere koje će moći koristiti bjelovarsko-bilgorski poljoprivrednici predstavljene su na imanju OPG-a Poslon u Velikoj Trnovitici u srijedu.

Župan bjelovarsko-bilogorski Marko Marušić tom je prigodom istaknuo da je županija ove godine znatno povećala proračun namijenjen poljoprivrednicima.

“Prošle godine našim je poljoprivrednicima odobreno ukupno 877 zahtjeva te smo dodijelili ukupno 248 tisuća eura. Baš kao i na ostalim područjima i u poljoprivredi smo povećali sredstva – idemo s 11 mjera za 18 namjena za što smo ukupno osigurali 319 tisuća eura, što je vidljivo povećanje”, rekao je Marušić.

Javni je poziv otvoren danas, 26. lipnja i traje do 31. listopada ove godine.

Od 11 mjera, najpopularnije su mjere potpore biljne i voćarske proizvodnje, zatim potpora stočarske proizvodnje te potpora premija osiguranja poljoprivredne proizvodnje.

Aktivni korisnik županijskih potpora je i OPG Poslan, koji se bavi uzgojem kukuruza, soje, pšenice i zobi.

“Koristimo mjeru osiguranja, koja nam je iznimno važna, pogotovo u današnje vrijeme kada je što god posadite, a ne osigurate preveliki rizik. Premiju osiguranja županija sufinancira s 50 posto te nam je to od iznimne pomoći.

Važno nam je i okrupnjavanje zemljišta, što županija također sufinancira određenim iznosom”, pojasio je Darko Poslan, čiji je OPG župan obišao u pratnji načelnika Općine Velika Trnovitica Ivana Markovića i pročelnika Upravnog odjel za poljoprivredu Bjelovarsko-bilogorske županije Zlatka Pavičića.