Božićno drvce krenulo na svoj 500 kilometara dug put do Big Bena…

Oko dvanaest metara visoko božićno drvce krenulo je na svoje više od 500 kilometara dugo putovanje Engleskom, pod podnožje londonskog Big Bena gdje će ukrašavati britansku prijestolnicu u vrijeme blagdana.

Božićno drvce

Sitkanska smreka izabrana je između 150 milijuna stabala u šumi Kielder u Northumberlandu da stoji na jednom od najistaknutijih položaja u Westminsteru. 

Engleski šumari oprezno su srušili 40 godina staro stablo kako ga ne bi oštetili, a nakon toga je omotano i položeno na kamion za London.

Šumar Richard Cooper rekao je da svake godine ruši i sadi mnogo drveća, no da je ”ovo uvijek posebno”, jer ”mora biti savršeno”. 

”Šuma Kielder već više od 20 godina daje stablo koje stoji uz Big Ben”. 

”Nije stvar samo u tome koliko dobro izgleda u šumi, vještina je sigurno ga oboriti i prevesti ga do Londona bez da ga se imalo ošteti”, nastavio je Cooper. 

”Jako puno ljudi iz cijelog svijeta vidjet će ga osvijetljenog i veoma sam ponosan da ću vidjeti nešto iz našeg kutka Northumberlanda da zauzima tako važan položaj”. 

Kielder svaki Božić isporučuje oko 180 stabala svakog Božića nizu gradova. Održivost svoje buduće zalihe osigurava sadnjom novih stabala svake godine. 

Cooper je rekao kako će ”netko drugi imati zadatak da odabere drvce za 2063. godinu”, no da ima i nečeg ”posebnog u sadnji mladice koju čeka tako jedinstvena budućnost”.