DAN PLANETA ZEMLJE- Zabrinutost zbog ekstremnih vremenskih prilika

SINGAPUR, 21. travnja (Hina/Reuters) - Volonteri iz brojnih zemalja sadit će drveće i čistiti smeće te pozvati svoje vlade na odlučniju borbu protiv klimatskih promjena i na taj način obilježiti Dan planeta Zemlje, dok znanstvenici za ovu godinu najavljuju još ekstremnije vremenske prilike i rekordne temperature.

Dan planeta Zemlje obilježit će se službeno u subotu, a cijeli ovaj tjedan će se u 150 zemalja održavati brojne aktivnosti vezane uz zaštitu okoliša. Na ovaj, 45. po redu Dan planeta Zemlje, u petak će počinju festivali u Rimu i Bostonu.

U petak se u Londonu očekuje više tisuća ljudi, a četverodnevna događanja organizirala je aktivistička udruga Extinction Rebellion.

Na skupu u Washingtonu sudionici će pozvati predsjednika Joe Bidena na odlučniju borbu protiv fosilnih goriva.

Masovne akcije čišćenja najavljene su u indijskom Srinagaru i Cape Coralu, na Floridi, području koje je pogodio snažan uragan.

U Srinagaru će volonteri čistiti jezero Dal.

Biden je u četvrtak zemljama u razvoju obećao više novca u borbi protiv klimatskih promjena i deforestacije Amazone.

Dan planete Zemlje obilježava se u trenutku kada temperature na Tajlandu dostižu rekordnih 45,4 stupnja Celzijevih te toplinskih valova u Indiji koji su "uteg bez presedana" indijskoj poljoprivredi, gospodarstvu, javnom zdravstvu te naporima da se smanji siromaštvo, nejednakost i bolesti.

Zbog klimatskih promjena i mogućeg povratka vremenskog fenomena "El Nino", u ovoj godini i 2024. očekuju se rekordne temperature diljem svijeta.