Eco city: Znate li koji je najzeleniji grad u Hrvatskoj?

OSIJEK, 3. ožujka 2023. (Hina) - Osijek je srce Slavonije, četvrti grad po veličini u Lijepoj Našoj, ali i  najzeleniji hrvatski grad s najviše parkova

Grad na Dravi proglašen je i hrvatskim eco cityjem jer je među najnaprednijim hrvatskim gradovima na području zaštite okoliša i održivog razvoja, a Osječani su i najmarljiviji u odvajanju otpada – više nego Zagrepčani, Splićani i Riječani.

Osijek ima 17 parkova i perivoja, više nego trgova. Također, najljepšim parkom u Hrvatskoj proglašen je upravo secesijski Sakuntalin park, izgrađen 1890., kojem ne nedostaje šarenog cvijeća i lijepo uređenih zelenih površina. Osim samog naziva, zanimljivo je da Sakuntalin park, odnosno Šetalište Petra Preradovića čuvaju dvije sfinge, predstavlja ovaj divan slavonski grad Punkufer.hr.

Mnogi Osječani više vole šetati Perivojem kralja Petra Krešimira IV. u društvu krošanja šarolikog drveća, stazama koje se granaju na sve četiri strane svijeta. Lijepi primjerak francuske vrtne arhitekture prostire se na više od 24 tisuće četvornih metara, a poznavateljima biljnog svijeta moglo bi biti zanimljivo da ondje rastu ginko, Weymounthov bor i tvrdi drijen.

Perivoj kralja Tomislava

Na putu od Perivoja kralja Petra Krešimira IV. ima dovoljno klupa za odmor na putu do Perivoja kralja Tomislava, a zastati možete i u Europskoj aveniji s lijepim drvoredom gorskog javora. U Perivoju kralja Tomislava nalazi se i fontana hrvatsko-mađarskog prijateljstva u znak podrške Osijeka i Pečuha.

Perivoj kralja Držislava

Južno od Tvrđe nalazi se Perivoj kralja Držislava, koji se nekada zvao Parkom Moše Pijade. U tom lijepom perivoju geometrijskog tlocrta smjestio se i spomenik Roberta Frangeša Mihanovića palim domobranima. Na mjestu današnjeg Perivoja kralja Držislava u prošlosti se nalazio Olimp, naziv za uzvisinu koja je nastala na ruševinama utvrda starog grada Osijeka i omiljeno mjesto za dječju igru.

Najveći zoološki vrt u Hrvatskoj 

Osim parkovima i perivojima, Osijek je ponosan i na ukusunu, bogatu hranu i tople, gostoljubive domaćine.

Također treba prošetati i Promenadom, na kojoj brojni biciklisti, trkači i šetači pune baterije na suncu uz rijeku, kao niti viseći Pješački most, od kojeg možete krenuti prema najvećem zoološkom vrtu u Hrvatskoj.