Ekološki aktivisti blokirali promet u Berlinu, sukobili se s vozačima

BERLIN, 20. travnja 2023. (Hina) - Pripadnici grupe ekoloških aktivista ''Posljednja generacija'' nastavili su u četvrtak blokadama prometnica i bacanjem boja svoje najavljene akcije u Berlinu.

"Jutros je skupina aktivista blokirala jednu od glavnih prilaznih prometnica središtu Berlina. Pritom je došlo do sukoba između vozača koji su djelomice i nasilno micali aktiviste s kolnika", priopćila je policija.

Društvenim mrežama kruže snimci razjarenih vozača koji uz glasno negodovanje i uvrede odvlače aktiviste s prometnica.

U blizini Brandenburških vrata policija je skupinu aktivista spriječila u namjeri da se zalijepe za kolnik. Akcija lijepljenja je pošla za rukom četvorici aktivista koji su se na obližnjem Potsdamskom trgu zalijepili za putnički autobus.

Pripadnici "Posljednje generacije" bacili su kantu narančaste boje pred ulaz zgrade u kojoj se održava sastanak skupine lobista koji se zalažu za njemačka obiteljska poduzeća, na kojem je trebao prisustvovati i kancelar Olaf Scholz. Pritom je lakše ozlijeđen čuvar. 

Grupa "Posljednja generacija" je preko Twittera opravdala svoje, u utorak najavljene akcije "bez vremenskog ograničenja".

"Mirno, ali odlučno nastavljamo s akcijama na ulici. Moramo postići socijalno-ekološki preokret prije nego što prijeđemo preko daljnjih klimatskih granica iza kojih više nema povratka", poručili su aktivisti preko Twittera.

"Posljednja generacija" je u utorak najavila vremenski neograničenu blokadu Berlina toliko dugo dok vlada ne ispuni njihove zahtjeve i ne ubrza donošenje mjera koje bi utjecale na usporavanje klimatskih promjena. 

Skupina se zalaže za postupno ukidanje upotrebe fosilnih goriva do 2030. U trenutačne mjere spada pak ograničenje brzine na autocestama na 100 km/h i trajno subvencionirana mjesečna karta za javni prijevoz koja bi stajala devet eura.

Prema najavama, do 800 aktivista planira akcije i blokade u vladinoj četvrti glavnog grada u sljedećih nekoliko dana.

Najnovije akcije "Posljednje generacije" nailaze na sve manje podrške čak i kod onih snaga, poput vladine stranke Zeleni, koje su programski okrenute zaštiti okoliša.