Ekološki aktivisti prijete blokadom cesta u Berlinu

BERLIN, 18. travnja 2023. (Hina) - Ekološki aktivisti grupe "Posljednja generacija", poznati po lijepljenju za asfalt, najavili su u utorak neograničenu blokadu berlinskih prometnica ako vlada ne iziđe u susret njihovim zahtjevima za intenziviranjem mjera protiv klimatskih promjena.

"Mi ćemo mirnim putem grad prisiliti na mirovanje", rekla je glasnogovornica pokreta "Posljednja generacija" Carla Hinrichs na konferenciji za tisak.

Ona je objavila da su akcije planirane na "neodređeno vrijeme". Isprva je plan blokirati četvrt s vladinim ustanovama u središtu Berlina, a od sljedećeg ponedjeljka počinju nenajavljene blokade diljem grada.

"Za akciju se već prijavilo 800 dobrovoljaca, unatoč tomu što aktivistima prijete zatvorske kazne", rekla je Hinrichs.

Ona je rekla kako vlada "u svakom trenutku" može zaustaviti akcije ako predstavi plan za ostvarenja cilja od najviše 1,5 stupnjeva zagrijavanja. Istodobno se traži i osnivanje neovisnog vijeća koje bi trebalo planirati zabranu automobila na unutarnje sagorijevanje, kao i odustajanje od grijanja na fosilne izvore energije poput nafte i plina do 2030.

"Mi smo grupa građanki i građana i pružamo otpor vladi koja upravo krši ustav", rekla je Hinrichs.

Vladina stranka Zeleni je kritizirala akciju "Posljednje generacije" zbog toga što pogađa obične građane i izaziva suprotni učinak od željenog.

Glavni tajnik oporbene Kršćansko-demokratske unije (CDU), koja uskoro preuzima vlast u gradu pokrajini Berlinu, nazvao je pripadnike "Posljednje generacije" "ekstremistima koji građane drže kao taoce".

Predstavnici organizacija koje su u glavnom gradu zadužene za hitnu pomoć pozvali su aktiviste da tijekom akcija propuštaju vozila hitne pomoći i vatrogasaca.