Ekološki aktivisti zalili bojom zgradu Louisa Vuittona i Trg Vendome

PARIZ, 1. svibnja 2023. (Hina/AFP) - Pročelje Zaklade Louisa Vuittona i glasoviti Trg Vendome u Parizu bili su u ponedjeljak ujutro pošpricani bojom, doznaje agencija France Presse od ekoloških organizacija Extincion Rebellion i Last renovation koje su preuzele odgovornost za ove dvije odvojene akcije izvedene nekoliko sati prije prvomajskih skupova.

Na video snimci objavljenoj na Twitteru skupina aktivista prolijeva narančastu i crvenu boju na ustanovu koja u ponedjeljak nije radila.

Extinction Rebellion ovom akcijom cilja na luksuznu grupaciju LVMH koju optužuje za "poreznu optimizaciju".

"U sadašnjim društvenim prilikama kada se Francuzi zbog inflacije odriču jednog obroka u danu, bogatstvo velikih kompanija je neumjesno", rekao je glasnogovornik.

"Sindikalni zahtjevi za veće plaće imaju svu našu potporu", dodao je glasnogovornik smjerajući na povorku svih sindikata u prigodi Međunarodnog praznika rada.

Zaklada Louisa Vuittona, smještena u Bulonjskoj šumi, među najposjećenijim je muzejima u Parizu, a trenutno se u njemu održava izložba "Basquiat x Warhol, četiri ruke".

I glasoviti Trg Vendome bio je na meti vandalizma pokreta Last renovation.

Uhićeno je "šest građana" koji su sudjelovali u toj akciji, rekao je za AFP glasnogovornik pokreta.

Oni su "pomoću vatrogasnih aparata" raspršili narančastu boju po pročelju i ulazu ministarstva pravosuđa, dodaje organizacija u priopćenju.

"Štiteći one najbogatije, koji su najodgovorniji za emisiju stakleničkih plinova, naša vlada slabi najsiromašnije među nama", upozorili su, kritizirajući ujedno "nepravednu mirovinsku reformu".