Erupcija na Islandu se smiruje, stanovništvo se vraća svakodnevici

Vulkanska erupcija na Islandu počela je u srijedu gubiti na intenzitetu, dok se stanovništvo glavnog grada Reykjavika mirno vraća svakodnevici nakon što je "sile prirode" pokazala svoju moć.

“Snaga erupcije s vremenom slabi, isto kao seizmološka aktivnost i deformacija tla”, izvijestio je Islandski meteorološki zavod (IMO).

“Posljednje nadzorne fotografije pokazuju da se aktivnost ograničila na dva kratera, jugoistočno od  Stóra-Skógafella, dok se prije radilo o tri”, pojašnjava IMO.

Vulkan na jugozapadu Islanda erumpirao je u ponedjeljak nakon tjedana intenzivne potresne aktivnosti, nakon čega su na poluotoku Reykjanes vlasti evakuirale gotovo 4000 stanovnika ribarskog grada Grindavik i zatvorile obližnje geotermalne toplice Plava laguna.

Bila je to četvrta erupcija u posljednje dvije godine.

“Svi su bili uzbuđeni, ali i mirni. Mi smo na to navikli. To je, znate Island i njegova moćna priroda”, rekla je Anna Dora iz Reykjavika, 40 kilometara sjeveroistočno od erupcije.

“Ja živim u blizini vulkana, no sve je u redu. U početku je erupcija bila snažna i golema, sada se smanjila i nisam zabrinut”, rekao je muškarac koji je želio ostati neimenovan.

Za 33-godišnju Helgu Gudjonsdottir, to je nešto što će se i dalje događati i s čime moraju živjeti.

“Bit će to još jedna turistička atrakcija. Nadamo se da će pridonijeti ekonomiji”, rekao je Lukasz Wrobel, podrijetlom Poljak koji na Islandu živi posljednjih šest godina.

Vulkanolozi predviđaju da bi novi ciklus na poluotoku Reykjanes mogao trajati desetke godina.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište jugozapadno od glavnog grada Reykjavika. U ožujku 2021. fontane lave spektakularno su izbile iz 500-750 metara duge pukotine u tlu u vulkanskom sustavu Fagradalsfjall.