EU kampanja poziva na sprječavanje širenja invazivnih vrsta biljaka i životinja

ZAGREB, 20. listopada 2022. (Hina) - Invazivne strane vrste biljaka i životinja ugrožavaju bioraznolikost, a štete koje uzrokuju u zemljama EU veće su od 12 milijarda eura na godinu, ističe Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja najavljujući novu EU kampanju koja poziva na sprječavanje širenja tih vrsta.

Na razini EU trenutačno je na popisu više od 80 invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Uniji (tzv. Unijin popis), a na koje se primjenjuju ograničenja uvoza, prijevoza, prodaje i kupnje prema Uredbi o invazivnim stranim vrstama. 

Nova kampanja poziva javnost i tvrtke da budu oprezni s korištenjem stranih vrsta, da osvijeste koju opasnost invazivne strane vrste predstavljaju za prirodu, gospodarstvo i zdravlje ljudi te da poduzmu mjere koje će spriječiti širenje i uspostavljanje populacija tih vrsta.

"Prihvaćanjem savjeta i odgovornim ponašanjem svatko od nas može pridonijeti smanjenju unosa stranih vrsta u prirodu i tako pridonijeti očuvanju bioraznolikosti. Također, javnost može prijaviti opažanja invazivnih stranih vrsta životinja i biljaka u prirodi putem mobilne aplikacije 'Invazivne vrste u Hrvatskoj', koja se može besplatno preuzeti putem mrežnih trgovina Google Play i App Store", poručuju iz tog ministarstva.  

Vlasnicima akvarija i vrtnih jezeraca savjetuje se da ne puštaju životinje i biljke u prirodu te da odgovorno odlažu neželjene biljke i vodu iz akvarija, ribolovcima da provjere ima li na opremi, odjeći i čamcu mulja, vodenih životinja ili biljnog materijala, da sve temeljito očiste, a opremu i odjeću suše što je duže moguće prije ponovne uporabe.

 Vlasnicima kućnih ljubimaca savjetuje se da se informiraju što kupuju i da ne kupuju invazivne strane vrste, da drže ljubimce u odgovarajućim nastambama kako ne bi prenijeli uzročnike bolesti na druge životinje ili pobjegli u prirodu, te da ih ne puštaju u prirodu. 

Vrtlarima se savjetuje da razgovaraju sa stručnjacima i odaberu biljke koje nemaju invazivne karakteristike, da odgovorno odlažu biljni otpad, budu mudri prilikom odabira biljaka te da provjere odjeću, obuću, gume i opremu i uklone biljni materijal i zemlju kako ih ne bi prenosili u okolinu. 

Izletnicima i izvođačima šumarskih radova savjetuje se da provjere i očiste odjeću, opremu i vozila kako bi spriječili prijenos stranih vrsta te da ne odlažu neželjene biljke, zemlju i biljni otpad u šume. Građevinski radnici trebaju ukloniti zemlju, biljni materijal i sitne životinje s čizama, strojeva i kamiona između poslova te provjeriti ima li u tlu koje namjeravaju prenijeti živih organizama, i ukloniti ih.  

Nova kampanja podizanja svijesti javnosti na razini Europe poziva sve na sprječavanje širenja invazivnih stranih vrsta. Kako bi se ključne poruke prenijele javnosti, napravljen je niz materijala, uključujući postere, animacije i grafike za društvene mreže kroz projekt „Invazivne strane vrste: Poboljšanje razumijevanja i komunikacije“ koji je financirala Europska komisija.

Projekt su vodili Centar za ekologiju i hidrologiju Ujedinjenog Kraljevstva i Atlantsko tehničko sveučilište iz Irske, a u nj su bile uključene i vladine agencije, trgovinske organizacije, nevladine organizacije i istraživačke institucije diljem Europe, uključujući i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

 

(Hina) xbma ymć

TAGOVI