Fond za zaštitu okoliša: Četiri javna poziva vrijedna 14,8 milijuna eura

ZAGREB, 14. travnja 2023. (Hina) - Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je u petak četiri javna poziva, ukupno vrijedna 14,8 milijuna eura, za projekte lokalnih jedinica, komunalnih društava i javnih ustanova vezane za klimatske promjene i zaštitu okoliša.

Riječ je o prvim ovogodišnjim pozivima Fonda, bit će otvoreni do kraja godine ili do trenutka iskorištenja sredstava. Zainteresirani korisnici će na stranicama Fonda, uz pojedine pozive, periodički moći pratiti i dostupan budžet poziva, odnosno iskorištenost sredstava.

"Programi koje danas pokrećemo potiču kvalitetno planiranje prilagodbe klimatskim promjenama i aktivnosti koje bi ih trebale usporiti, odnosno smanjiti naš ugljični otisak", istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Poručio je kako je važno djelovati sinergijski, zbog čega Fond podržava niz projekata – od infrastrukturnog planiranja do edukacije građana.

Najviše sredstava, 10 milijuna eura, osigurano je za mjere odvojenog sakupljanja komunalnog otpada. Za sufinanciranje nabave komunalne opreme mogu se prijaviti jedinice lokalne samouprave i komunalna društva, koja za planiranu opremu i uređaje mogu dobiti do 150.000 eura. Stope sufinanciranja ovise o području, te se kreću od 40, 60 do 80 posto.

Najviša stopa sufinanciranja za projekte u zaštićenim područjima

Lokalnim jedinicama se s milijun eura sufinanciraju obrazovne i informativne aktivnosti o gospodarenju otpadom. Zainteresirani korisnici mogu računati na do 15.000 eura sufinanciranja, a cilj je motivirati građane na smanjenje količine odloženog otpada, odnosno na njegovo odgovarajuće odvajanje. Sufinancirat će se i aktivnosti namijenjene komunalnim redarima.

Iste stope sufinanciranja predviđene su za izradu programa ublažavanja, prilagodbe klimatskim promjenama i zaštite ozonskog sloja ili radnih podloga za izradu akcijskih planova energetski održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama i izvješća o njihovoj provedbi. Riječ je o ključnim dokumentima lokalne i regionalne razine koji ocjenjuju utjecaj ranjivosti i rizika na klimatske promjene te identificiraju prioritetne mjere.

Za njihovu izradu, Fond je osigurao ukupno 300.000 eura, a pojedina lokalna jedinica može podnijeti najviše jednu prijavu i njome osigurati do 15.000 eura bespovratnih sredstava.

Čak 80 posto sufinanciranja, odnosno najviše do 300.000 eura, mogu dobiti javne ustanove za projekte koji doprinose smanjenju ekološkog otiska i povećanju otpornosti na klimatske promjene u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000. Za projekte koji doprinose održivosti posjetiteljske infrastrukture u proračunu Fonda je rezervirano 3,5 milijuna eura, priopćio je Fond.