Fosil dinosaura otkriven na britanskom otoku Wight

Fosilni ostaci biljojednog dinosaura koji je lutao našim planetom prije 125 milijuna godina otkriveni su na britanskom otoku Wight, a za koje znanstvenici vjeruju da predstavljaju najpotpuniji novi primjerak pronađen u Britaniji u sto godina.

S težinom velikog mužjaka američkog bizona, od oko 900 kilograma, taj biljojedni dinosaur je vrlo vjerojatno živio u krdu, smatra Jeremy Lockwood, doktorand na Sveučilištu Portsmouth koji sudjeluje u iskapanju.

Dinosaur, koji ima 149 kostiju, pronađen je na liticama Zaljeva Compton, na otoku Wightu, nasuprot južne obale Engleske. Pronašao ga je 2023. kolekcionar Nick Chase koji je u međuvremenu preminuo.

Dinosaur je nazvan “Comptonatus chasei”, u čast i spomen na Chasea.

“Nick je imao nos za otkrivanje kostiju dinosaura. Ovo je uistinu vrlo vrijedan pronalazak koji nam pomaže razumjeti više o raznim vrstama dinosaura u Engleskoj u ranoj Kredi”, rekao je Lockwood koji je upravo o tome izdao rad u časopisu The Journal of Systematic Palaeontology.

Na istom otoku su 2022. pronađeni ostaci najvećeg europskog dinosaura mesojeda, također iz razdoblja rane Krede, koji je bio duži od 10 metara i koji pripada skupini dinosaura zvanih spinosauri.