Hrvatski i francuski stručnjaci za plavu biotehnologiju o unaprjeđenju suradnje

Dan hrvatsko-francuske plave biotehnologije u ponedjeljak je u Splitu okupio hrvatske i francuske istraživače morskih organizama čije se komponente mogu koristiti u industrijskom sektoru i doprinijeti razvoju gospodarstava te je istaknuta potreba unaprjeđenja suradnje.

Kako je rečeno, Francuska je jedna od vodećih zemalja u svijetu po ulaganju u istraživanje svih aspekata plave industrije dok je Hrvatska na početku takvih istraživanja.

"Francuska je primjer kako treba koristiti bogatstvo mora za razvoj novih proizvoda, a u Hrvatskoj to nije slučaj pa želimo razvijati taj sektor u korištenju komponenti iz algi i drugih organizma u moru za nove proizvode," rekao je Marin Roje iz Centra izvrsnosti BioProCro pri Institutu Ruđer Bošković.

Na konferenciji je istaknuto i kako se radi o primjeni aktivnih komponenti iz morskih organizama za potrebe farmaceutske, prehrambene i kozmetičke industrije.

"Mi iz morskih organizama proizvodimo komponente za poboljšanje probave životinja i zaštitu njihova imuniteta radi smanjena upotrebe antibiotika, a također proizvodimo i biostimulatore za bolji  rast biljaka čime se smanjuje uporaba mineralnih gnojiva" rekla je stručnjakinja iz Francuske Pi Nyvall Collénk iz Omix Group.

Veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Fabien Fieschi, koji je nazočio konferenciji, istaknuo je kako u Splitu i priobalnim hrvatskim gradovima ima puno znanstvenika koji se bave istraživanjem bogatstva mora.

"Postoji puno potencijala za suradnju hrvatskih i francuskih instituta na kreiranju novih proizvoda u plavoj biotehnologiji," rekao je on.