Italija usvojila veće kazne za ‘eko-vandale’ koji napadaju umjetnička djela

Talijanski parlament usvojio je u četvrtak zakon koji uvodi strože kazne za osobe koje oštete spomenike i kulturne lokacije, nakon niza prosvjeda klimatskih aktivista.

Venecija

Klimatski aktivisti zadnjih su mjeseci u Italiji bacili boju ili na neki drugi način oštetili spomenike, zgrade i umjetnička djela, uključući fontanu di Trevi u Rimu, Palazzo Vecchio u Firenzi i operu La Scalu u Milanu. 

Prijedlog zakona, usvojen u donjem domu parlamenta sa 138 glasova prema 92, predviđa kazne do 40.000 eura za ta kaznena djela odnosno do 60.000 eura ako je kulturno nasljeđe uništeno.

Dosadašnje kazne kreću se u rasponu od 1500 do 15.000 eura.

Zakon predviđa da ministarstvo kulture može koristiti prihod od kazni za popravak oštećenih spomenika.

“Danas je dobar dan za talijansku kulturu, osobito za umjetničko i arhitektonsko nasljeđe nacije”, rekao je ministar kulture Gennaro Sangiuliano.

Takozvani zakon o “eko vandalima” novi je primjer strogog pristupa desničarske vlade premijerke Giorgije Meloni javnom redu, nadovezujući se na mjere protiv maloljetnih prijestupnika, ilegalnih migranata i organizatora rave partyja.

Klimatski aktivisti, koji traže od vlade da prestane koristiti fosilna goriva i da se bori protiv globalnog zagrijavanja, organizirali su slične prosvjede širom Europe, napavši na primjer Brandenburška vrata, slike u Londonu i Beču.