Jačanje samodostatnosti: U razvoju HEP-ovi projekti vrijedni 1,6 milijardi eura

ZAGREB, 28. travnja 2023. (Hina) - HEP u razdoblju od 2018. do 2030. godine namjerava povećati udjel obnovljivih izvora u proizvodnom portfelju za 50 posto te u godinama s prosječnim hidrološkim okolnostima, godišnju proizvodnju iz obnovljivih izvora povećati sa šest na devet milijardi kWh. 

Time će u okolnostima energetske krize i u okviru politike EU za napuštanje korištenja ruskih energenata, doprinijeti jačanju energetske samodostatnosti Hrvatske povećanjem vlastite proizvodnje električne energije i provedbi niskougljične energetske tranzicije.

U razvoju više od 60 projekata obnovljivih izvora energije

Najprije su 2018. u redovni pogon ušle bioelektrane-toplane na šumsku biomasu – BE-TO Osijek i BE-TO Sisak.

Od 2019. do 2022. u HEP-ov proizvodni portfelj uključene su sunčane elektrane Kaštelir 1 i 2, Vis, Marići, Kosore Jug (Vrlika), Stankovci i Obrovac, a 2021. Vjeroelektrana Korlat.

Pred ulaskom u pogon su sunčane elektrana Donja Dubrava, Radosavci i Jambrek.

U tijeku su radovi na izgradnji male hidroelektrane Otočac, a uskoro počinje izgradnja sunčane elektrane Črnkovci, prve u nizu elektrana koje će se izgraditi na temelju sporazuma o suradnji koje je HEP sklopio s više jedinica lokalne samouprave.

Tijekom 2023. provest će se postupci nabave za izgradnju još šest sunčanih elektrana, od kojih je najveća SE Korlat, vrijedna 80 milijuna eura i priključne snage 75 MW.

HEP u različitim fazama razvoja ima oko 60 projekata OIE ukupne snage oko 1544 MW i procijenjene investicijske vrijednosti od gotovo 1,6 milijardi eura. Među njima su, osim pretežno sunčanih elektrana, i vjetroelektrane Bradarića kosa i Zelovo. 

Uvođenje novih tehnologija

U HEP-u se prate i sve novije tehnologije.

U pogonu su već tri baterijska sustava za pohranu energije, u zgradi u sjedištu HEP-a u Zagrebu, u sklopu sustava e-punionica na odmorištu Vukova Gorica i uz sunčanu elektranu Vis.

Nova tri baterijska sustava planiraju se na Unijama i Lošinju te pokraj KTE Jertovec, gdje se u sklopu projekta ''Dolina vodika Sjeverni Jadran'', planira i izgradnja prvog elektrolizatorskog postrojenja u Hrvatskoj, snage 5 MW.