James Webb otkrio golem oblak prašine oko mlade zvijezde

PARIZ, 17. studenoga 2022. (Hina/afp) - Svemirski teleskop James Webb otkrio je u srijedu nove veličanstvene snimke golemog oblaka prašine u obliku pješčanog sata oko zvijezde u nastajanju.

Do sada nevidljivi, ti oblaci narančaste i plave boje postali su vidljivi zahvaljujući infracrvenoj kameri NIRCam.

Vrlo mlada zvijezda, poznata pod nazivom "protozvijezda L1527" nalazi se u zviježđu Bika, a skrivena je rotirajućim diskom plina u razini suženja pješčanog sata.

No svjetlost te "protozvijezde" probija se iznad i ispod tog diska osvjetljavajući praznine u okolnom plinu i prašini, objavili su NASA i Europska svemirska agencija (ESA) u zajedničkom priopćenju.

Oblaci su nastali od materije koju je izbacila zvijezda koja se sudara s okolnom materijom. Prašina je finija u plavim dijelovima, težima od narančastih.

Stara samo 100.000 godina, protozvijezda je u najranijem stadiju nastajanja. Još ne može stvarati vlastitu energiju.

Crni disk koji je okružuje, čija veličina odgovara otprilike našem Sunčevom sustavu, hranit će protozvijezdu materijalom dok ne dosegne "prag koji je potreban za pokretanje fuzije", navodi se u priopćenju.

"U konačnici, pogled na L1527 prozor je u ono kako su izgledali naše Sunce i Sunčev sustav na svojem početku".

Molekularni oblak Bika, koji se nalazi oko 430 svjetlosnih godina od Zemlje, zvjezdane su 'jaslice' sa stotinama gotovo formiranih zvijezda.