Kampanja za spas ptića bjeloglavih supova, još je samo 120 parova…

ZAGREB, 22. svibnja 2023. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode Udruga Biom pokrenula je u ponedjeljak donacijsku kampanju "Neka moj let ne bude posljednji", kako bi zaustavila stradanje ptića bjeloglavih supova.

Donacijska kampanja pokrenuta je sa ciljem spašavanja mladih bjeloglavih supova, posljednje preostale vrste strvinara u Hrvatskoj, čija populacija broji svega oko 120 parova, stoji u priopćenju.

Ptići bjeloglavog supa kada se izlegnu ostaju u gnijezdu četiri mjeseca, a o njima brinu oba roditelja. Udruga upozorava da godišnje 30 ptića padne u more zbog ponašanja ljudi.

"Zbog različitih ljudskih aktivnosti koje se odvijaju u blizini gnijezda, poput velikog broja turističkih i drugih plovila koja plove blizu litica u ljetnoj sezoni, ptići se znaju uspaničiti te poletjeti iz gnijezda prije vremena", navodi Biom.

Do kraja trogodišnje kampanje cilj je prikupiti iznos od 40.000 eura, kojim će se osigurati upozoravanje i informiranje vlasnika brodica i ljudi o ponašanju u blizini litica te pretraživanje morske površine i akcije spašavanja ptića, u kojima će sudjelovati educirani i iskusni volonteri.

Supovi će tada biti prevezeni u oporavilište te nakon oporavka vraćeni u prirodu. Na taj se način može spasiti 12 bjeloglavih supova godišnje, ističe udruga.

"Bjeloglavi sup ima značajno mjesto u čišćenju i održavanju okoliša zdravim jer se hrani ostacima uginulih životinja – zbog toga je od iznimne važnosti krenuti u očuvanje ove ugrožene vrste već za njihovog prvog leta, kako on ne bi bio i posljednji", rekla je voditeljica kampanje Paula Počanić Vovk.

Prva etapa kampanje počinje danas, kako bi se prikupljenim sredstvima mogao aktivirati spasilački tim za ljetnu sezonu 2024. godine.