Kinezi izumili masku koja detektira covid u zraku

ZAGREB, 21. rujna 2022. (Hina) - Kineski istraživači razvili su masku koja korisnike upozorava na izloženost covidu-19 ili gripi, piše euronews.

Senzor ugrađen u masku uspio je detektirati viruse covida-19, H5N1 i H1N1 u zraku u roku 10 minuta i poslati obavijesti uređaju, navodi se u studiji koju je vodilo šest znanstvenika sa Sveučilišta Tongji u Šangaju. Rezultati su u ponedjeljak u znanstvenom časopisu Matter. 

Novi uređaj, koji se nalazi izvan maske i ima punjivu litijevu bateriju, testiran je prskanjem patogena po njemu u zatvorenom prostoru. Simuliran je vjerojatni scenarij u kojem netko govori ili kašlje.

Senzori su reagirali već i na tekućinu u višestruko manjoj od količine proizvedene kihanjem, šaljući upozorenja bežičnim uređajima poput telefona. 

“Prethodna istraživanja pokazala su da maske smanjuju širenje virusa. Zato smo željeli napraviti masku koja korisnika upozorava na prisutnost virusa u zraku", kazao je Yin Fang sa šangajskog sveučilišta i jedan od autora studije. 

Istraživači kažu da je uređaj najbolje koristiti u zatvorenim prostorima gdje je rizik od zaraze visok. Rade na tome da se skrati vrijeme detekcije te na osjetljivosti uređaja koji se po potrebi može konfigurirati za različite viruse.

 

(Hina) xdor ydj

TAGOVI