Klimatski ciljevi trebaju čak četiri puta veća ulaganja!

BERLIN, 29. ožujka 2023. (Reuters) - Globalna ulaganja u tehnologije energetske tranzicije moraju biti više nego četverostruko veća kako bi omogućila ispunjavanje obveza preuzetih Pariškim klimatskim sporazumom, upozorila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

Ulaganja u tehnologije zelene energije dosegnula su lani rekordna 1,3 bilijuna dolara, navodi IRENA, a ključni cilj Pariškog sporazuma o ograničavanju rasta temperature na 1,5 stupnjeva Celzija u usporedbi s predindustrijskim razinama zahtijeva oko pet bilijuna godišnje.

Do 2030. svijet treba oko 44 bilijuna dolara ulaganja u energetsku tranziciju, izračunali su, a 80 posto tog iznosa zahtijevaju tranzicijske tehnologije, uz prioritete poboljšanja energetske učinkovitosti, elektrifikacije, širenja mreža i fleksibilnosti.

Primjena obnovljive energije mora porasti sa sadašnjih oko 3.000 gigavata godišnje na više od deset tisuća gigavata u 2030., navela je agencija, dodavši da treba smanjiti razliku u tempu u širenja obnovljivih izvora energije između industrijskih i zemalja u razvoju.

Novi projekti obnovljivih izvora energije u Kini, Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama činili su dvije trećine instaliranih kapaciteta u prošloj godini, a u Africi samo jedan posto.

"Temeljni zaokret u potpori zemljama u razvoju mora se više fokusirati na pristup energiji i na prilagodbu klimi", rekao je glavni direktor IRENA-e Francesco La Camera, pozivajući financijske institucije da više novca usmjere u projekte energetske tranzicije s boljim uvjetima.

Agencija je zatražila da se planiran oko bilijun dolara ulaganja godišnje u fosilna goriva do 2030. preusmjeri u tehnologije i infrastrukturu za obnovljive izvore energije.