Kvaliteta zraka u Zagrebu dobra, neugodni plinovi neopasni po građane

Ured zagrebačkog gradonačelnika Tomaševića izvijestio je u srijedu da su mjerenja na odlagalištu otpada Jakuševec pokazala kako je kvaliteta zraka dobra, dok su plinovi koji uzrokuju neugodan miris prisutni ispod graničnih vrijednosti i neopasni po zdravlje građana.

U Uredu gradonačelnika Tomislava Tomaševića ističu da Grad Zagreb, uz stalnu postaju za mjerenje kvalitete zraka na Jakuševcu, od ponedjeljka svakodnevno dodatno mjeri kakvoću zraka na odlagalištu otpada Jakuševec putem terenskih mjernih uređaja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Dr. Andrija Štampar”.

Tijekom srijede izmjerena je nazočnost plinova koji uzrokuju neugodan miris – sumporovodik, amonijak i merkaptani (spojevi ugljika, vodika i sumpora) te su oni prisutni ispod graničnih vrijednosti.

Grad Zagreb pojašnjava da su sumporovodik, amonijak i merkaptani plinovi koji se povezuju uz odlagalište. S druge strane, onečišćenja uzrokovana prometom, grijanjem, osobito onim na drva, te meteorološkim prilikama poput magle, uzrokuju povišenje koncentracije lebdećih čestica u zraku (PM10 i PM2,5) no koncentracije lebdećih čestica nisu povezane s odlagalištem otpada.

Iz gradske uprave dodaju kako je uvidom u rezultate ostalih mjernih postaja na području grada Zagreba: Zagreb-1, Zagreb-2, Zagreb-3 i Zagreb-4, državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka te sa senzora Doma zdravlja Borovje,  utvrđena povećana koncentracija lebdećih čestica.

To je, kažu, uobičajeno za ovo doba godine, s tim da rezultati mjerne postaje najbliže Jakuševcu (Zagreb 3- Dugave) i senzor na Domu zdravlja Borovje ne pokazuju odstupanje u odnosu na druge dijelove grada.

Iz Ureda gradonačelnika poručuju da će Grad Zagreb i dalje pratiti ciljane parametre i o tome redovito izvještavati javnost.

Na gradskom odlagalištu otpada Jakuševcu u ponedjeljak je došlo do urušavanja otpada, pri čemu je lakše ozlijeđeno nekoliko radnika Čistoće, a jedan teže.