Ljeto započnite uz Zagreb Classic i uživajte u bogatom programu

Na Trgu kralja Tomislava od 22. lipnja do 2. srpnja održat će se sada već dobro poznati open air festival Zagreb Classic. Zagrepčane i njihove goste na jednoj od najljepših gradskih lokacija  očekuje devet večeri ispunjenih vrhunskim glazbenim programima.

”Zagreb Classic nas i ove godine uvodi u ljeto na najljepši mogući način, uz vrhunske glazbene klasike, baletne izvedbe, filmske skladbe, jazz standarde i suvremena djela. Nastupaju, između ostalog, svjetski poznat pijanist Hyung-ki Joo, talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi, sopranistica Caterina Iora, kao i domaće zvijezde klasične glazbe. Ovogodišnje izdanje donosi posebnu novost – dva dana posvećena Bečkom glazbeno-filmskom festivalu. Naime, posjetitelji će imati priliku uživati u  video projekcijama najpoznatijih opera i opereta, poput Čarobne frule, W.A. Mozarta i Šišmiša, Johanna Straussa mlađeg.

Osim toga, pozivamo sugrađane i posjetitelje da ne propuste priliku prisustvovati otvorenim probama, što će dodatno upotpuniti doživljaj. Zagreb Classic predstavlja jedinstvenu pozivnicu za posjet glavnom gradu i prepuštanje neponovljivoj atmosferi koja oživljava zagrebačku kulturnu i glazbenu baštinu, stoga pozivamo sve da se pridruže ovom glazbenom putovanju i uživaju u nezaboravnim trenucima pod zvijezdama“, otkriva nam direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld.

Foto: Martina Bienenfeld, direktorica Turisticke zajednice Grada Zagreba.

Stoga, će vas u ljeto uvesti glazba iz filmskih klasika 22. lipnja s početkom u 20.30 sati u izvedbi Simfonijskog orkestra HRT-a. Prisjetite se antologijskih scena iz filmova Odiseja u svemiru, Razjareni bik, Smrt u Veneciji i drugih koji su svoj kultni status dobrim dijelom stekli zahvaljujući glazbi koja ih prati.

Jazz orkestar HRT-a pod ravnanjem Mirona Hausera izvodit će ”The Swinging Count!”,  a vi 24. lipnja s početkom u 21 sat uživajte u jedinstvenom spoju swinga, bluesa i jazza.

U utorak 25. lipnja u 21 sat, Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu predstavit će se programom u kojem će uživati i gledatelji koji nisu poznavatelji baletne umjetnosti. Program će započeti ulomkom iz 2. čina Labuđega jezera, jednoga od omiljenijih naslova hrvatske publike, a u drugom dijelu programa publika će uživati u neoklasičnom baletu Pointé te baletu moderne koreografije Phases.

Ansambl Zagrebačkog gradskog kazališta ”Komedija” pod ravnanjem Dinka Appelta i Krešimira Batinića 26. lipnja u 21 sat održat će program ”Zvijezdama u čast” – Sandri Langerholz-Miladinov i Branku Blaće – Blekiju, sinonimima za sjajne mjuzikle poput Jalta, Jalta, Gubec-beg i mnoge druge. 

U četvrtak, 27. lipnja u 20.30 u programu naziva ”Bečki glazbeno – filmski festival”, ljubitelji opere i operete moći će pogledati čarobnu frulu, Wolfganga Amadeusa Mozarta u recentnoj produkciji Salzburškog festivala iz 2022. te jednako poznatu operetu Šišmiš Johanna Straussa mlađega u produkciji Bavarske državne opere iz 2023. godine.

Cine y tango, rezerviran je za petak 28. lipnja u 21 sat kada će talijanski virtuoz Mario Stefano Pietrodarchi i sopranistica Caterina Iora uz Zagrebačku filharmoniju, pod ravnanjem Paola Spadara Munitta začiniti glazbom ljetnu zagrebačku večer.

U sklopu programa ”Bečki glazbeno – filmski festival” u subotu 29. lipnja u 20.30 posjetitelji će moći uživati u opereti Šišmiš, Johanna Straussa mlađega koju su mnogi glazbeni velikani poput Gustava Mahlera, Franza Lista, Leonarda Bernsteina smatrali jednom od najboljih opereta.

Urban&4 i Simfonijski orkestar HRT-a, obilježit će svojim nastupom prvi dan srpnja u 21 sat. Urban će na Zagreb Classicu izvoditi svoje najveće hitove kao što su Moja voda, Astronaut, Odlučio sam da te volim.

Program završava 2. srpnja nastupom Zagrebačke filharmonije u 21 sat. Hyung-ki Joo nastupit će na klaviru, a dirigirat će Jurek Dybał.

Ulaz na sve programe je slobodan, a organizator Zagreb Classica 2024. Turistička zajednica grada Zagreba s partnerima i Grad Zagreb pozivaju posjetitelje da ponesu dekice kao bi se što udobnije smjestili na travnjaku na Tomislavcu i uživali u raznovrsnim programima. Posjetitelji mogu ponijeti i svoje boce za vodu i puniti ih na Francekima (stanice za punjenje) koje se nalaze na  Strossmayerovom trgu i Trgu kralja Tomislava.

U slučaju lošeg vremena programi će biti prebačeni na sljedeći dan ili otkazani.