Lokalno uzgojena hrana nije uvijek bolja za klimu i okoliš…

Prema studijama Svjetske trgovinske organizacije (WTO), kupnja lokalno uzgojene jabuke nije uvijek bolja za klimu od kupnje jabuke prevezene preko 18.000 kilometara, na primjer s Novog Zelanda.

Hrana

“Većina ljudi misli da je regionalni proizvod nužno dobar za okoliš, a to je veliki nesporazum” rekao je glavni njemački ekonomist WTO-a Ralph Ossa za agenciju dpa.

To nije uvijek točno. Naime, kaže Ossa, jabuke s Novog Zelanda zimi su ‘zelenije’ od jabuka iz Njemačke, jer su njemačke jabuke bile u hladnjačama, a to troši energiju.

Emisije zbog prometa čine samo relativno mali udio ukupnih emisija dok proizvod dođe na tržište, rekao je Ossa. U slučaju hrane to je u prosjeku 10 posto. No postoje velike razlike u emisijama iz proizvodnje.

”Ako je povrće ili voće u sezoni u drugoj zemlji, a ne u našoj, te se kod nas uzgaja u grijanom stakleniku ili je održavano u hladnjači, tada su proizvodne emisije lokalno proizvedene robe često veće nego u drugoj zemlji”, naglasio je Ossa i dodao da nije točno da je uvoz uvijek loš.

Globalna bi trgovina mogla biti značajna u smanjenju emisija štetnih za klimu, rekao je Ossa. Da bismo to postigli, moramo drugačije trgovati, a ne manje, rekao je.

“Trgovina može biti važan pokretač klimatske politike”, kaže on.