Milijuni prosvjednika očekuju se na klimatskim prosvjedima za vikend

BERLIN/NEW YORK, 11. rujna 2023. (Hina/Dpa) - Od petka do nedjelje diljem svijeta planirano je više od 400 demonstracija i prosvjeda sa zahtjevom za pojačanom akcijom protiv klimatskih promjena, a očekuje se da će na njima sudjelovati milijuni ljudi.

Organizacija Climate Action Network objavila je u ponedjeljak da će prosvjednici tražiti što je prije moguće oslobađanje od ugljena, nafte i plina.

Serija prosvjeda također je usmjerena na klimatski summit koji će se održati 20. rujna u New Yorku, a čiji je domaćin glavni tajnik UN-a António Guterres.

Prema izvješću, 780 organizacija – uključujući Greenpeace, Extinction Rebellion i Friends of the Earth – stoji iza prosvjeda.

U Njemačkoj, klimatski aktivistički pokret Petkom za budućnost pozvao je na "globalni klimatski štrajk" 15. rujna, uz desetke planiranih demonstracija.

U prosvjedima sudjeluje i skupina Posljednja generacija.

Ravnateljica Climate Action Networka Tasneem Essop istaknula je da je srpanj bio najtopliji mjesec od kada su počela praćenja vremenskih prilika, no, po njezinim riječima, nedavne nezapamćene smrtonosne katastrofe, koje su rezultat globalnog zatopljenja, nisu nažalost ostavile nikakav dojam na velike zagađivače.

Zemlje poput Norveške, Sjedinjenih Država i Britanije čak su najavile nove naftne i plinske projekte, rekla je Essop.

Planirane demonstracije su glasna poruka industriji fosilnih goriva i njezinim pristašama da je njihovo vrijeme isteklo, istaknula je čelnica Climate Action Networka.

S obzirom na rekordne globalne temperature ove godine, glavni tajnik UN-a Guterres prošlog je tjedna pozvao na mnogo više ambicija u borbi protiv klimatskih promjena kako bi se spriječio "najgori klimatski kaos".