Niz šumskih požara oko Atene

Vatrogasci su se u nedjelju navečer borili s nizom šumskih požara u blizini Atene, a vlasti strahuju od vrlo teškog ljeta u Grčkoj.

Ova je zemlja svake godine žrtva požara, a očekuje se da će situacija ove godine biti još napetija zbog najblaže zime ikad zabilježene u Grčkoj, kao i najranijeg toplinskog vala, s temperaturama koje su već dosegle 44°C.

Dva velika šumska požara bjesnila su u nedjelju navečer u Atici, regiji u kojoj se nalazi grčka prijestolnica, a stanovnici najmanje osam područja u blizini Atene upućeni su da evakuiraju svoje domove.

Televizijski kanal Ert izvijestio je da je 45-godišnji muškarac preminuo od srčanog udara dok je pokušavao pobjeći od plamena u Stamati, sjeverno od Atene, gdje su zabilježeni vjetrovi veći od 70 km/h.

Nedjelja je bila “najteži dan s kojim su se ove godine suočili vatrogasci”, izjavio je novinarima glasnogovornik vatrogasaca Vasilis Vatrakogianis.

U Keratei, južno od glavnog grada, požar koji je izbio oko 13 sati zahvatio je automobile i kuće, od kojih su najmanje četiri potpuno uništene, prenosi Ertnews.

“Situacija je vrlo teška jer jaki vjetrovi i dalje pušu” brzinom većom od 60 km/h, a “mjesta na kojima izbijaju su brojna”, rekao je gradonačelnik Lavreotikija Dimitris Lukas za novinsku agenciju ANA-u.

Kazao je i da zračna baza u blizini trenutačno nije ugrožena.

Dan ranije na istom je području već izbio požar, ali je stavljen pod kontrolu.

Vatra je u nedjelju zahvatila i industrijsku zonu Ricona na otoku Eubeji koji se proteže na gotovo 160 km Egejskim morem.