Novi slučaj influence ptica u divljih ptica na području Zagrebačke županije

Ministarstvo poljoprivrede izvijestio je u četvrtak o novom slučaju visokopatogene influence ptica (VPIP), podtipu H5N1, u populaciji divljih ptica koji je potvrđen 20. veljače u crvenokljunog labuda na području općine Križ u Zagrebačkoj županiji, što je četvrti slučaj u ovoj godini.

Od početka godine u Hrvatskoj su zabilježena četiri izbijanja VPIP u divljih ptica i to u Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj i Zagrebačkoj županiji te jedan u domaće peradi u Brodsko-posavskoj županiji, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Uzgajivače su pozvali da poštuju biosigurnosne mjere u uzgojima te da svaku promjenu zdravstvenog stanja, parametara proizvodnje ili uginuća životinja bez odgađanja prijave svom veterinaru.

Podsjetili su da je od 18. studenoga 2023. na snazi Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Hrvatske. 

Mjere se odnose se na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. 

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.  

U peradi oboljele od influence javljaju se iznenadna uginuća bez kliničkih znakova bolesti; potištenost, nakostriješenost perja, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun; cijanoza kreste i podbradnjaka; sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u područjima nogu.

Tu su i značajan pad nesivosti te loša kvaliteta ljuske jajeta; živčane smetnje poput grčeva i kretanja u krug te krvarenja krijeste i podbradnjaka.

Ministarstvo je osiguralo telefon 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.