Nuklearna energija vraća se na velika vrata…

Nuklearna energija vraća se na velika vrata diljem svijeta, ustvrdio je čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol, izdvojivši Francusku, Aziju, Sjevernu Ameriku i Bliski istok.

To se odnosi na Francusku, Aziju, Sjevernu Ameriku, Bliski istok i druge zemlje, izjavio je Birol agenciji dpa pred ministarski sastanak IEA-e.

“Nakon ruske invazije na Ukrajinu mnoge su zemlje shvatile važnost nuklearne energije u kombinaciji s obnovljivim izvorima energije, domaćom proizvodnjom električne energije”, rekao je Birol uoči ministarskog sastanka.

Njemačka je pak prošle godine isključila s mreže zadnji nuklearni reaktor, a čelnik IEA-e smatra da bi Berlin trebao preispitati tu odluku.

“Da sam na mjestu vlade u zemlji s tehnologijom s besprijekornim rezultatima, bez ikakvih izazova, i da od nje odustanem i razmatram opcije koje će povećati moje oslanjanje na druge zemlje i emisije (štetnih plinova – op. ur.), dobro bih razmislio”, poručio je Birol.

Prije ruske invazije na Ukrajinu sličnu je politiku vodila i belgijska vlada, ali su se predomislili, istaknuo je.

Nuklearni otpad ozbiljan je izazov, priznao je, ali on se može riješiti i nije po njegovim riječima razlog za odbacivanje (nuklearne) tehnologije.