Okolišni filmski festival: Ove je godine tema ekofeminizam

ZAGREB, 5. travnja 2023. (Hina) - Okolišni filmski festival održat će se od 12. do 15. travnja u Kinu Kinoteka i Zelenoj akciji s posebnim fokusom na ekofeminizam, jednoj od važnih tema pokreta za okolišnu pravdu.

Ulaz na deseto, jubilarno izdanje festivala koji organizira Aktivistička grupa Zelena akcija je besplatan.

"Festivalom posvećenom isključivo temi ekofeminizma, želi se povećati vidljivost žena i rodno varijantnih osoba u područjima (okolišnog) aktivizma, umjetnosti, filma, glazbe i edukacije, uključujući našu domaću scenu", ističe se u najavi.

"Zamisao festivala je razotkriti sustav koji počiva na ideji ljudske dominacije nad prirodom i životinjama, muškarca nad ženom, bijelom nad ostalim rasama koji, kako bi opstao, reproducira nejednakosti toliko duboko ukorijenjene u naše shvaćanje organizacije živog svijeta da ih tretiramo gotovo kao neupitne činjenice", dodaje se.

Raznolik filmski program donosi dokumentarce i igrane filmove, od novijeg "Iluzija obilja" o tri neumorne junakinje iz Južne Amerike do klasika "Erin Brokovich".

Neki od filmova otkrivaju junakinje globalnog okolišnog pokreta poput "Sjemena" Vandane Shive, filma o jednoj od najpoznatijih ekofeministkinja današnjice, "Zvijeri južnih divljina" o kćeri i ocu u borbi za opstanak, koji je osvojio više od 90 nagrada i četiri nominacije za Oscara.

Program donosi i dijalog s pokretima iz susjedstva – nakon filma "Lobau ostaje" o klimatskom prosvjednom kampu Lobau pored Beča održat će se razgovor s protagonistkinjama filma o naprednim načinima organiziranja koji uključuju ekofeminizam.

U bloku Animalizam nastojat će se osvijestiti povezanost opresije žena, prirode i životinja te otvoriti temu veganstva kao feminističke prakse. 

Od filmova za mlađe tu su "Kapetanica Nova", prikazan na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, a za malo starije "Princeza Mononoke", svevremenski klasik japanskog studija Ghibli, koji sažima festivalsko istraživanje teme ekofeminizma.

Najavljene su i radionice na temu animacije, rodnih stereotipa te samoobrane za žene i rodno diskriminirane osobe, dok će festival otvoriti nastup Aklee Neon i program u Pločnik s performansom berlinskog umjetnika Diega Barronala i ženskih / queer zagrebačkih DJ-ica elektronske glazbe, Femme Sound.