Otvoreni sajam CroAgro i Sajmovi hrane i zdravog življenja

Sajam CroAgro i Sajmovi hrane i zdravog življenja otvoreni su u četvrtak na Zagrebačkom velesajmu (ZV), okupivši 416 izlagača poljoprivredne mehanizacije, poljoopreme, OPG-ova, proizvođača zdrave hrane i biljnih pripravka iz 32 zemlje.

Sajmovi se održavaju u četiri paviljona, na površini od 12 tisuća četvornih metara izložbenog prostora. Ove godine partnerska zemlja je Indija koja će na sajmu predstaviti svoju kulturu sa predstavljanjem hrane i radionicama na kojima će posjetiteljima omogućiti dublje upoznavanje Indije.

Tematski sadržaj ovogodišnjeg CroAgra u izlagačkom, stručnom i edukacijskom segmentu uključuje najsuvremeniju poljoprivrednu mehanizaciju i opremu, poljoprivredne i prehrambene proizvode, sadnice i sjemenski asortiman, sredstva za zaštitu bilja i podizanje prirodne plodnosti tla te svu potrebnu opremu i repromaterijal za proizvodnju.

“Ovaj termin iz godine u godinu bilježi rast sajamskih pokazatelja i čini zdravu osnovu za pozicioniranje sajma kao središnjeg nacionalnog poljoprivrednog događanja u Republici Hrvatskoj”, rekla je direktorica ZV-a Renata Suša na otvorenju.

U sklopu Sajma održat će se i obvezne edukacije za poljoprivrednike korisnike potpora za Integrirani administrativni i kontrolni sustav (IAKS) mjere ruralnog razvoja i mlade poljoprivrednike. Voditelj sajmova Damir Pavlek rekao je da jedan od ciljeva je poljoprivredu približiti mlađima kao moguće zanimanje.

“Mi u Gradu Zagrebu podržavamo proizvodnju lokalne hrane odnosno kratkih lanaca opskrbe, strategiju od polja do stola, a posebice podržavamo povećanje udjela poljoprivredne proizvodnje pod ekološkim uzgojem”, rekao je tom prigodom gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i dodao je da je cilj Zagreba upravo nabavljanje domaćih proizvoda za vrtiće i škole.

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović nazvao je sajam CroaAgro svjetlom u gradu Zagrebu i pozvao sve na kupnju domaćih proizvoda ne gledajući samo cijene proizvoda već i dobrobiti proizvoda kao što je kupovina od hrvatskih OPG-ova.

Pokrovitelji sajmova su Ministarstvo poljoprivrede, Odbor za poljoprivredu hrvatskog Sabora, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Grad Zagreb. Sajmovi traju do 3. prosinca, a cijena jednokratnih ulaznica je tri eura, dok ulaznica za sve dane trajanja sajma stoji osam eura.