Ovako zvuči hrvatska priroda: Planinske oluje, livade, vukovi, ptice…

ZAGREB, 29. svibnja 2023. (Hina) - Earth FM neprofitna je inicijativa pokrenuta 2022., a ideju je razvio Digital Partnership for Regeneration and Reconnection iz Estonije.

Temeljen na načelima altruizma, znanstvenim dokazima i sustavnom pogledu na prirodu, projekt je do sada prikupio oko osam dana snimaka autentičnih zvukova prirode, a broj snimki i ukupna minutaža "uhvaćene" prirode stalno raste.

Ova je internetska audioteka posebna po tome što su snimke "sirove", neuređene, neponovljive, i možda nabitnije, nezagađene ikakvim zvukom koji proizvodi čovjek ili tehnologija, odnosno – bez antropofonije.

Sve zvukove prirode dostupne na Earth.fm snimili su profesionalni snimatelji i tako dokumentirali prirodne zvučne krajolike najrazličitijih kutaka svijeta, a do njih možete doći šećući interaktivnom kartom, prenosi portal Punkufer.hr.

U vremenu svih mogućih zagađenja, dokumentiranje netaknutih zvučnih ekosustava nema samo terapeutsku i konzervatorsku ulogu, već je i etički pokušaj odgovora na zagađenje bukom.

Zvukovi Hrvatske u ovoj zvukovnoj knjižnici zasad su predstavljeni dvadeset i jednom snimkom, a između ostaloga možete čuti vukove u mrzlodolskoj noći, poslušati močvaru na rubu rijeke, uživati u glazbi livade na kraju ljeta, ili utonuti u san uz oluju na Velebitu