Papirnate slamke ipak nisu bolje za okoliš?

Navodno "eco-friendly" papirnate slamke sadrže dugotrajne i potencijalno otrovne kemikalije i možda nisu bolje za okoliš od plastičnih inačica, upozorili su znanstvenici, prenosi dpa.

Dugotrajne "vječne kemikalije", koje su potencijalno štetne za ljude, životinje i okoliš, pronađene su u 18 od 20 marki papirnatih slamki, otkrili su belgijski znanstvenici.

Sve veći broj zemalja, uključujući UK i Belgiju, zabranio je prodaju plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, uključujući slamke.

Znanstvenici su testirali 39 marki papirnatih slamki na skupinu sintetičkih kemikalija poznatih kao perfluoralkilne i polifluoroalkilne tvari (PFAS).

PFAS su pronađeni u većini testiranih slamki, a najčešći su bili u onima izrađenima od papira i bambusa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Additives and Contaminants.

Istraživački tim je kupio 39 marki slamki napravljenih od pet materijala – papira, bambusa, stakla, nehrđajućeg čelika i plastike – uglavnom iz trgovina, supermarketa i restorana brze hrane.

Nakon toga su ih testirali na PFAS.

Većina marki – 27 od 39 odnosno 69 posto – sadržavala je PFAS, a ukupno je detektirano 18 različitih PFAS-a.

Papirnate slamke najčešće su imale u sebi PFAS, odnosno u 90 posto testiranih proizvoda.

PFAS je također ustanovljen u četiri od pet marki slamki od bambusa, tri od četiri marke plastičnih slamki i dvije od pet staklenih slamki.

Nisu otkriveni niti u jednoj od pet vrsta čeličnih slamki.

Prisutnost kemikalija u gotovo svakoj marki papirnate slamke znači da je vjerojatno da se u nekim slučajevima koristi kao vodoodbojni premaz, rekli su istraživači.

Studija nije ispitivala može li PFAS iscuriti iz slamki u tekućine.