Počeo je RokPoluotok – plivanje oko Istarskog poluotoka

Nastavak projekta #RokOtok, istoimene Udruge i Ribafisha, RokPoluotok – plivanje oko Istarskog poluotoka, počeo je u nedjelju, 23. lipnja, u 18 sati na plaži u Preluku plivanjem u duljini od dvjestotinjak metara.

Uz edukativne radionice, druženje s djecom i odraslima te brojne akcije čišćenja prirode i igre, plivat će se prosječno pet kilometara dnevno uz dočeke na 12 plaža sve do krajnjeg ovogodišnjeg cilja, 17. srpnja, i to redom Preluk, Lovran, Mošćenička Draga, Brseč, Plomin Luka, Rabac, Sveta Marina, Tunarica, Ližnjan, Medulin, Premantura i Pula.

Generalna proba za novu avanturu održana je u Plomin Luci gdje je šezdesetak vrijednih Plominjana, Istrijana i RokOtočana očistilo more, obalu i priobalje, sakupivši pun kontejner otpada. U par sati akcije iz prirode je maknuto više od deset automobilskih guma, par odbačenih paleta, hrpa lom stiropora, ribarskog pribora, najlona, kao i odjeće, obuće i limenki, boca, papira i vrećica svih vrsta.

Najmlađi čistači su se uputili i u potragu za skrivenim blagom, odnosno svjetski poznatom igrom za ljubitelje prirode Geocaching, te na kraju i učinili nešto kvalitetno za more u svojoj uvali bacanjem EM Bio kugli.

Hrvatski food bloger, voditelj i profesor geografije u mirovanju Domagoj Jakopović Ribafish, nakon što je u razdoblju od 2019. do 2022. godine doplivao do svih naših naseljenih otoka, poslije jednogodišnje pauze pokrenuo je novu akciju u kojoj će tijekom dvije godine pokušati oplivati najveći hrvatski poluotok.

Plivanje je raspoređeno u dvije sezone, odnosno ljeta 2024. i 2025., a idućeg ljeta plivat će od Pule do Savudrije. Kako je riječ o geografskom, a ne geopolitičkom projektu, plivanje će uz Istarsku županiju obuhvatiti i dio Primorsko-goranske.

Važno je naglasiti da su u pitanju velike dionice, isključivo za profesionalne plivače uz pratnju broda, tako da će plivanje s djecom biti organizirano samo na plažama.