Polimeropolis, plutajući grad od plastičnog otpada koji čisti ocean

ZAGREB, 12. ožujka 2023. (Hina) - Temperature na Zemlji, nažalost, nastavljaju rasti, topeći ledene kape i ubrzano podižući razinu mora. Mnoge zemlje unaprijed razmišljaju o tome kako se pripremiti za budućnost te se stvaraju planovi o urbanizaciji mora kako bi spriječili da gradovi potonu i nestanu.

Veliki tihooceanski otok smeća je velika nakupina smeća – ponajviše plastičnog otpada – koja pluta središnjim dijelom Tihog oceana.

Pluta na više od 1,6 milijuna četvornih kilometara oceana na području između Kalifornije i Havaja, a obuhvaća više od 79.000 tona odbačene plastike!

Ne samo da nagrđuje okolinu, već i značajno uništava ekosustav te je uzrok velikog broja smrti među kitovima, dupinima, morskim pticama i ostalim životinjama koji obitavaju na ovom prostoru. Ne čudi stoga što se čišćenje ovog monumentalnog komada smeća u Tihom oceanu smatra apsolutnim imperativom, prenosi portal Punkufer.hr.

Arhitektonski studio Estudio Focaccia Prieto doskače problemu sa svojim prijedlogom Polimeropolisa, ogromnom skupinom plutajućih, samoodrživih gradova koji bi odjednom riješili nekoliko problema.

Kako riješiti ovaj problem? 

Arhitekti Juan Manuel Prieto i Clara Focaccia iz argentinske tvrtke Estudio Focaccia Prieto u suradnji s umjetnikom Maxijem Arayom predlažu Polimeropolis – niz divovskih plutajućih otoka koji čiste ocean. Polimeropolis je predstavljen kao konceptualni projekt koji se sastoji od niza urbanih prstena mješovite namjene. 

Te plutajuće otoke okruživala bi mreža povezana sa sustavom za filtriranje vode koja bi prikupljala mikro plastiku i pročišćivala vodu. Svaki novi samostalni grad bio bi izgrađen od reciklirane plastike prikupljene na ovom području, drobljene i zbijene u plutajućim tvornicama namijenjenim proizvodnji komponenti od recikliranog građevinskog materijala.

Polimeropolis bi koristio plimno kretanje za generiranje čiste električne energiju te reverznu osmozu za stvaranje pitke vode. Povrh svega, u zatvorenim lagunama proizvodila bi se hrana koja bi hranila stanovnike na ovim plutajućim otocima. U svakom od ovih gradova stanovalo bi oko 4000 ljudi, a bilo bi predviđeno i mjesto za rekreaciju i zabavne sadržaje.

Predstavljen kao skalabilni model grada, konceptualni projekt sastoji se od niza urbanih prstenova različitih namjena, od kojih svaki sadrži skupinu staništa dok okružuje ogromnu oceansku lagunu. 

Okružujući otoke, tim u Estudio Focaccia Prieto stvara granicu za skupljanje otpada od mreže i vegetacije povezane s fitoremedijacijom, koja ograničava prolaz mikro plastike i pročišćava vodu. Time se postiže dezinficirano okruženje u kojem mogu cvjetati i morski i ljudski životi, piše i portal Green.hr.

Divovski plutajući otok koji čisti ocean prvenstveno će biti izgrađen od recikliranih plastičnih ostataka koji se nalaze u vodi. Otpad će se drobiti i zbijati na licu sustava mjesta u plutajućim tvornicama namijenjenim proizvodnji komponenti potpuno recikliranog građevinskog.

Polimeropolis je također dizajniran da bude samoodrživ. Koristit će se plimno kretanje za proizvodnju električne energije, obrnuta osmoza za stvaranje pitke vode, uzgoj flore i faune za proizvodnju hrane, stvarajući u osnovi ono što se može nazvati kružnim gospodarstvom.