Porast cijene zlata strahovito ugrožava Amazonu, pluća svijeta…

BOGOTA/RIO DE JANEIRO, 27. travnja 2023. (Hina/Reuters) - Visoka cijena zlata loša je vijest za amazonsku prašumu, jer potiče potražnju za tim plemenitim metalom i povećava ilegalno rudarenje povezano s krčenjem šuma i nasilje nad domorodačkim zajednicama.

Cijene plemenitog metala – koji se tradicionalno smatra sigurnim ulaganjem u vremenima političke i financijske neizvjesnosti – blizu su rekordne visine nakon što su ranije u travnju porasle iznad 2000 dolara za uncu (jedna unca zlata iznosi točno 31,1034768 grama).

Ima li zlata u amazonskoj prašumi?

Od kasnog 16. stoljeća rudarenje zlata odvija se u dijelovima amazonskog bazena koji obuhvaća devet zemalja Južne Amerike. Stoljećima su rudari koristili lopate i rudimentarne posude za traženje malih komadića zlata nataloženih u mulju. ili pijesku koji se često nalaze u rijekama i u blizini rijeka koje teku kroz Amazonu. Posljednjih desetljeća amazonski bazen bio je žarište malog ilegalnog iskopavanja zlata, koje je naglo poraslo od ranih 2000-ih jer su visoke cijene zlata izazvale zlatnu groznicu.

Gdje su žarišta ilegalnog rudarenja zlata na području Amazone?

Brazil, u kojemu je najveći udio amazonske prašume, zajedno s Kolumbijom, Peruom, Ekvadorom, Bolivijom i Venezuelom, ima područja koja su jako pogođena ilegalnim iskopavanjem zlata. Domorodačke skupine često su pogođene, s više od 20 posto domorodačkih teritorija prekrivenih rudarskim koncesijama i ilegalnim rudarenjem, prema Svjetskom institutu za resurse.

Najveće malo rudarsko područje u Brazilu nalazi se oko sliva rijeke Tapajós u sjevernoj državi Pará. Još jedno žarište teritorij je starosjedilačkog stanovništva Yanomami na granici između Venezuele i Brazila, gdje se ilegalno rudarenje povećalo 20 puta od 2015. do 2020. godine.

Peru je šesti najveći svjetski proizvođač zlata, a ilegalno iskopavanje zlata rašireno je u prašumskoj regiji Madre de Dios duž njegove jugoistočne granice s Brazilom, jednom od biološki najraznolikijih kutaka Amazone.

Kako ilegalno rudarenje oštećuje prašumu?

Lov na zlato privukao je tragače koji su devastirali šume, zatrovali rijeke i donijeli smrtonosne bolesti autohtonim amazonskim zajednicama. Niz zlatnih groznica u proteklom desetljeću u Brazilu, Peruu, Kolumbiji, Ekvadoru i Boliviji uništio je dijelove nekoć netaknute šume, ponekad ostavljajući za sobom krajolike nalik pustinji prošarane golim kraterima.

Živa, koju koriste ilegalni rudari za odvajanje zlata od pijeska, zagađuje rijeke i zagađuje tlo i hranu. Stajaća voda u rudarskim bušotinama također predstavlja mjesta za razmnožavanje komaraca koji prenose bolesti poput malarije, a koje rudari često u početku donose u to područje. Trgovci ljudima u peruanskoj regiji Madre de Dios, središtu rudnika zlata, lovi žene i djevojke iz siromašnih autohtonih poljoprivrednih zajednica, nudeći im dobro plaćene poslove, a zatim ih tjeraju na prostituciju rad u barovima koje posjećuju rudari.

Što se može učiniti da se zaustavi ilegalno iskopavanje zlata?

Borba protiv ilegalnog iskopavanja zlata je složena i vlasti se bore s tim problemom. U travnju je američki predsjednik Joe Biden najavio planove za doprinos od 500 milijuna dolara u fond za suzbijanje krčenja šuma u brazilskoj amazonskoj prašumi i zaustavljanje pokretača sječe šuma, uključujući ilegalno iskopavanje zlata. Prijedlog bi trebao odobriti Kongres.

Posljednjih godina brazilska i peruanska vojska napravile su racije u rudarskim kampovima, uhitile i kazneno gonile rudare i zaplijenile opremu poput riječnih bagera i buldožera. Godine 2019. Peru je poslao više od tisuću policajaca i vojnih časnika da pokušaju iskorijeniti ilegalno rudarenje u regiji La Pampa u Madre de Diosu nakon što je krčenje šuma naglo poraslo nakon skoka cijena zlata. A u veljači je brazilska agencija za zaštitu okoliša pokrenula oružanu operaciju kako bi pokušala protjerati tisuće ilegalnih kopača zlata iz najvećeg domorodačkog rezervata u zemlji, doma naroda Yanomami.

Ali, operacije provođenja zakona imaju tendenciju samo privremeno zaustaviti ilegalno rudarenje u određenom području. Rudnici uskoro niču drugdje u onome što je poznato kao "efekt balona" – rudarenje se istisne iz jednog područja, ali se istodobno proširi u drugim područjima.

Zakoni koji štite prava domorodačkog stanovništva, uključujući prava zajednica da se s njima konzultira o velikim rudarskim projektima koji se planiraju u njihovoj zemlji, moraju se ojačati kako bi se rudari spriječili, kažu ekolozi. U Ekvadoru, starosjedilačke skupine pokrenule su uspješne pravne izazove pred najvišim sudom u zemlji kako bi zaštitile svoju zemlju od ilegalnog rudarenja.

Za borbu protiv ilegalnog rudarenja, ekvadorski domorodački narod Cofan također je pokrenuo prvu uniformiranu i tehnički potpomognutu domorodačku stražu u Ekvadoru, koja redovito patrolira njihovom zemljom kako bi spriječila rudare.