Predivan asteroid poput zvijezde padalice iznad Engleskog kanala

ZAGREB, 13. veljače 2023. (Hina) - Mali asteroid ušao je u ponedjeljak rano ujutro u Zemljinu atmosferu i osvijetlio nebo iznad Engleskog kanala, stvorivši zapanjujući efekt zvijezde padalice, javlja BBC.

Meteoroid veličine jednog metra, ili mali asteroid, viđen je malo prije 4 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Korisnici društvenih mreža, od kojih neki s juga Engleske, podijelili su snimke asteroida koji je nazvan Sar2667.

Ovo je tek sedmi put da je udar asteroida unaprijed predviđen.

Europska svemirska agencija objavila je na Twitteru da je to "znak brzog napretka u globalnim sposobnostima detekcije asteroida".

Osoba koja kaže da je svjedočila događaju napisala je na Twitteru da je asteroid "osvijetlio nebo ružičastim bljeskom koji je bio spektakularan".

Drugi korisnik je rekao: "Samo sam stajao pored prozora i uključio mobitel. Nisam očekivao puno, ali stvarno je bilo nevjerojatno".

Agencija je ranije objavila kako se očekuje da će objekt sigurno ući u Zemljinu atmosferu nedaleko od francuskog grada Rouena.

Međunarodna meteorska organizacija, neprofitna organizacija sa sjedištem u Belgiji, rekla je da bi objekt mogao ući otprilike četiri km od francuske obale i stvoriti efekt "vatrene lopte".

Posljednji asteroid za kojeg je unaprijed predviđeno da će ući u atmosferu Zemlje viđen je na nebu iznad Ontarija u Kanadi u studenome prošle godine.