Prirodan fenomen: Zašto Mjesec nekada vidimo tijekom dana?

ZAGREB, 14. travnja 2023. (Hina) - Mjesec i zvijezde su uvijek na nebu, ali svi znamo da ih ne možemo uvijek vidjeti. No ponekad, tijekom dana možemo istovremeno vidjeti i Sunce i Mjesec.

Mjesec ne svijetli zahvaljujući svojoj svjetlosti nego zato što se s njegove površine reflektiraju sunčeve zrake.

Sunčeva svjetlost je tako snažna tijekom dana da na neki način prigušuje svjetlost Mjeseca i zvijezda. 

Dok je mjesec mlad nalazi se između Sunca i Zemlje, a strana mjeseca koja je osvijetljena suncem okrenuta je od našeg planeta. To znači da je mjesec još uvijek gore, ali ga ne možemo vidjeti danju, jer se sva sunčeva svjetlost odbija od nas.

Kako Mjesec nastavlja svoju orbitu oko Zemlje, daleko od Sunca, vidljivo je sve više njegove osvijetljene površine pa zbog toga Mjesec ponekad vidimo kao mlađak ili sjajnu polovicu. Što je Mjesec dalji od Sunca i vidljivo iznad horizonta, lakše ga je uočiti tijekom dana…

No, Mjesec se najlakše vidi tijekom dana je kada je u prvoj i posljednjoj četvrti, odnosno, 90 stupnjeva udaljen od Sunca pa tada možemo vidjeti polovicu osvijetljene strane Mjeseca dok je sunce još uvijek gore, objašnjavaju astronomi.

Na polovici orbite, Mjesec je "iza" Zemlje u odnosu na Sunce, a mi možemo vidjeti cijelu njegovu površinu kao pun Mjesec…