Privatni Mjesečev lander ima problema nakon lansiranja…

Robotski lander koji je izgradila privatna američka tvrtka doživio je u ponedjeljak na putu do Mjeseca tehnički problem što dovodi u pitanje prvo američko kontrolirano spuštanje na Mjesec u više od 50 godina.

Problem s pogonskim sustavom letjelice dogodio se nakon uspješnog lansiranja nove rakete Vulkan, zajedničkog projekta Boeinga i Lockheed Martina.

Lander Peregrine tvrtke Astrobotic lansiran je iz Cape Canaverala na Floridi prvim letom te snažne rakete razvijane deset godina. 

No lander nije uspio zauzeti ispravan položaj orijentiran prema Suncu nekoliko sati nakon što je uspješno uspostavio kontakt s kontrolom leta i aktivirao svoj pogonski sustav, objavio je Astrobotic.

“Tim misli da je vjerojatan uzrok nestabilne orijentacije prema Suncu anomalija pogonskog sustava što, ako se pokaže točnim, dovodi u pitanje sposobnost letjelice da se kontrolirano spusti na Mjesec”.

Ako misija uspije, to bi bilo prvo američko kontrolirano spuštanje letjelice na Mjesec od slijetanja Apolla 1972. i prvo koje je izvela privatna tvrtka.

Astroboticov direktor John Thornton rekao je da su lansiranje letjelice čekali 16 godina. 

Letjelica Peregrine bi trebala sletjeti na Mjesec 23. veljače s NASA-inom opremom za prikupljanje podataka o Mjesečevoj površini za planirane buduće misije s ljudskom posadom. 

Misija je organizirana u sklopu NASA-ina programa za istraživanje Mjeseca Artemis.

Druga privatna američka tvrtka u sklopu istog tog NASA-inog programa planira lansirati svoj lander u veljači raketom SpaceX-a Falcon 9. Spuštanje na Mjesec očekuje se 22. veljače.

Indija je u kolovozu prošle godine postala četvrta zemlja do sada koja je uspjela izvesti kontrolirano spuštanje na Mjesec nakon što Rusiji to istoga mjeseca nije uspjelo. SAD, Kina i bivši Sovjetski Savez jedini su koji su u tome uspjeli.