Prosvjed građana zbog smrada iz kompostane

Nekoliko stotina Zagrepčana prosvjedovalo je u subotu ispred kompostane Zrinjevca "Markuševac" u Maksimiru, poručivši da se guše u smradu, zbog čega traže ukidanje dozvole koja omogućuje Zagrebačkom holdingu da se u tu kompostanu dovoze veće količine biootpada iz kućanstava.

Prosvjed protiv dozvole za gospodarenje otpadom, koja je izdana Zagrebačkom holdingu za tu lokaciju, organizirala je građanska inicijativa Maksimir za Zagreb. Zbog smrada koji se širi, građani Maksimira, Gornje i Donje Dubrave i Podsljemena pozvali su na hitno djelovanje, na ukidanje te dozvole.

Kažu da zbog smrada ne mogu otvoriti prozore, u blizini su škole i vrtići te se djeca ne mogu igrati na otvorenom.

“Dozvola nije izdana radi kalvarije na Jakuševcu, radi nevremena u Zagrebu, izdana je s namjerom da si gradonačelnik Tomislav Tomašević osigura poziciju za odlaganje otpada kako bi pokrpao rupe s lošim rješenjima za gospodarenje otpadom”, rekla je Maris Špero, predsjednica građanske inicijative Maksimir za Zagreb.

Poručila je da je za svako rješenje koje se donese potrebno uključiti građane. 

“Krik s Bukovca, dosta smrada u plućima grada!”, “Ne damo se trovati, nećemo mirovati!!!”, “Ne želim smrad mirisati već čisti zrak udisati”, “Sve snimamo argumente imamo” – neke su od poruka na transparenatima koje su istaknuli prosvjednici. 

Predsjednika zagrebačkih Socijaldemokrata Davora Bernardić, koji je došao na prosvjed, prosvjednici su spriječili da se obrati medijima, upozorivši kako time želi skupljati političke bodove preko leđa građana, kazala je Špero.

Uoči prosvjeda, Zagrebački holding u petak je organizirao obilazak kompostane za medije. Predstavnici Zrinjevca rekli su da u kompostani oporabljuju samo zeleni biootpad s javnih površina, te da poduzimaju sve da se izbjegne pojava neugodnog mirisa, za koji tvrde da je bezopasan. 

Rečeno je i da kompostana radi od 1996. i oporabljuje zeleni biootpad, koji je sastavni dio rasadnika. Kompostana od biootpada s javnih površina proizvodi kompost.