Rad od kuće pomaže u smanjenju emisije stakleničkih plinova? Točno, ili…

Malo-pomalo, poduzeća su posljednjih godinu i više dana poticala zaposlenike da se vrate u urede nakon završetka mjera uvedenih zbog covida.

Ali, to je poticanje počelo više sličiti na prisilu, posebice u tehnološkim divovima gdje je najavljeno nekoliko krugova otpuštanja otkad su ublažena ograničenja zbog pandemije.

Ranije u rujnu, izvršni direktor Amazona Andy Jassy upozorio je osoblje da ako odbiju raditi barem tri dana tjedno u uredu "to vjerojatno neće tako moći ići".

Google, Meta i X prethodno su rekli zaposlenicima da smanje rad od kuće i vrate se radu sličnom onome kakav je bio prije covida.

Ali, zaposlenici koji se ne žele vratiti u urede, jer im rad od kuće omogućuje da se osjećaju nesputano, sada imaju odgovor za svoje šefove.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) u SAD-u, "radnici na daljinu proizvode manje od polovice emisija stakleničkih plinova od uredskih radnika".

To je zato što čimbenici kao što su putovanje na posao i potrošnja energije u objektima ovise o tome koliko ljudi putuje na posao i s posla i koliko često.

Radnici koji stalno rade od kuće mogli bi "pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova od 54 posto po glavi", što bi bilo "prvenstveno zbog smanjene potrošnje energije u uredu", kažu znanstvenici koje je predvodio inženjer sa Sveučilišta Cornell Yanqiu Tao.

No, dok bi dva do četiri dana rada na daljinu dovelo do pada od "do 29 posto", ograničavanje rada na daljinu na dan u tjednu značilo bi pad od samo dva posto, što znači da ne bi imalo koristi, prema timu u kojem je bio Longqi Yang iz Microsofta.

Istraživanje je sadržavalo podataka od više od 100.000 uzoraka, uključujući američki Residential Energy Consumption Survey i Microsoftove podatke o zaposlenicima.