Sarajevo i u srijedu grad s najzagađenijim zrakom na svijetu

Kritično zagađenje zraka u Sarajevu traje i u srijedu i taj je grad već drugi dan za redom na vrhu popisa najonečišćenijih na svijetu, podaci su portala AirVisual koji prikuplja informacije s mjernih postaja iz više od stotinu gradskih središta sa svih kontinenata.

Sarajevo

Prema podacima koji su bili dostupni oko podneva Sarajevo je bilo najzagađenije na svijetu s indeksom 212 što je zrak u glavnom gradu BiH svrstalo u kategoriju “vrlo nezdravog”.

Noću s utorka na srijedu podaci s mjernih postaja u nekim dijelovima grada pokazivali su da je taj indeks dosegnuo razinu od 500 premašivši sve vrijednosti i u najgoroj kategoriji “opasnog” zraka.

Koncentracija štetnih mikro čestica prašine u zraku oznake PM 2,5 koje kroz dišne putove ulaze izravno u krvotok i pluća te nanose trajna oštećenja ljudskom organizmu oko podneva je bila veća od 160 mikrograma po prostornom metru što je 32 puta više od količine koju toleriraju standardi Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Sarajevo je danima pod gustom maglom, a kroz kotlinu u kojoj se nalazi nema strujanja zraka što uz temperaturne inverzije odnosno razdoblje sunčanog vremena pojačava “učinak poklopca” čime se kvaliteta zraka stalno pogoršava.

U gradu su na snazi mjere upozorenja na zagađenje no vlasti se za sada ograničavaju na upozorenja građanima da što manje vremena provode na otvorenom prostoru i pri tom nose zaštitne maske oznake FFP 2 kojih nedostaje u sarajevskim ljekarnama.

Obične odnosno kirurške maske kakve su se uobičajeno rabile tijekom pandemije prouzročene koronavirusom u ovom su slučaju beskorisne jer ne mogu spriječiti prodor mikročestica  prašine kroz dišne putove.