Širi se erupcija na Islandu, vatreni rascjep dug četiri kilometra…

Vulkanska erupcija na poluotoku Reykjanes na jugozapadu Islanda u utorak ujutro nastavlja se širiti.

Island vulkan

Erupcija vulkana za koju se stanovništvo dugo pripremalo započela je u ponedjeljak navečer sjeverno od ribarskog mjesta Grindavika, koje je u posljednjih nekoliko tjedana potreslo na desetke potresa. Stanovnici, njih 4000, evakuirani su još u studenom.

Policija je potvrdila da su sve ceste do Grindavika zatvorene i pozvala ljude da se ne približavaju tom području, upozoravajući da bi plinovi koji se tamo emitiraju mogli biti otrovni. Erupcija nije utjecala na zračni promet prema Islandu i s njega.

Videozapisi i fotografije na društvenim mrežama prikazuju narančasto-crvene svjetlucave fontane lave kako se izdižu u tamno noćno nebo.

Rascjep se proširio tijekom noći i do ranog jutra narastao na oko četiri kilometra, tvrdi vulkanolog Ármann Höskuldsson. Pukotina je i višestruko duža nego one u erupcijama na poluotoku Reykjanesu posljednjih godina.

Ritam izlijevanja lave također je mnogo brži, s oko 100 do 200 prostornih metara po sekundi.

Höskuldsson je za islandsku radio postaju RÚV rekao kako procjenjuje da bi erupcija mogla trajati između sedam i 10 dana.

Erupcija je također dovela do privremenog zatvaranja obližnje Plave lagune, jedne od najpoznatijih islandskih turističkih atrakcija, koja je ovog vikenda upravo bila ponovno otvorena.