Snaga šume: Šumska kupka i šumska terapija kao preventiva bolestima

Uranjajući u prirodu i aktivirajući svoja osjetila, može se ubrati mnoge koristi šumske terapije kao što su poboljšana funkcija imunološkog sustava, kardiovaskularno i respiratorno zdravlje te smanjenje stresa i depresije.

Većini nam više nije neobično čuti konstataciju da boravak u šumi na ljudski imunološki sustav djeluje izuzetno blagotvorno. 

O tome se već godinama naveliko priča, a i znanost je utvrdila kako drveće kroz lišće ispušta spojeve i obogaćuje šumski zrak kemijskom tvari naziva fitoncid. Drveću ovakvo ponašanje služi za obranu od napada nametnika.

“Udisanje šumskog zraka obogaćenog ovim kemijskim spojem pomaže i ljudskom organizmu u borbi protiv bolesti”, navodi Jasna Vukas, predsjednica udruge Vrelo života i administratorica portala Snaga šume/Forest Power koji promiču vrijednosti zdravog življenja.

Jednostavnost ovog postupka oduševljava, kaže, jer treba samo boraviti u šumi što podrazumijeva udisanje svježeg zraka. Lagano kretanje je poželjno, jer ubrzava rad srca, no preporuča se tek meditativna šetnja, ne i planinarenje. Šumska kupka namijenjena je, naime, potpunom opuštanju.

“Forest bathing na engleskom, Shinrin – yoku na japanskom, ili u domaćem prijevodu šumska kupka, pojam je koji je 1980-ih godina skovao japanski liječnik i znanstvenik Qing Li“, pojašnjava, dodajući kako šuma doista ima iznenađujuće snažan terapijski potencijal.

Japanci stoljećima primjenjuju metodu resetiranja organizma naziva Shinrin – yoku što laički prevedeno znači kupanje u šumi. Radi se o jednostavnom boravku u prirodi i uranjanju u mirise koje nam ona pruža.

Mogu se, međutim, poduzimati dodatne radnje poput meditacije, fokusiranja na osluškivanje zvukova, ili na mirise, dodirivanje zemlje, biljaka i slično. “Na taj način ostvarujemo potpuni reset, kako duševni tako i tjelesni”, ističe Vukas.

Šumska terapija u Radoboju

Nedavno je na Strahinjčici, na mjestu gdje počinje certificirana staza za šumsku kupku, postavljena tabla koja upućuje posjetitelja o svim učincima ove kupke i njenom značenju te informira o vrsti šumskog pokrova brda.

Time je općina Radoboj službeno započela sa širenjem svoje turističke ponude u oblasti šumske terapije. Snaga šume/Forest Power sve jače radi na promociji šumske kupke na ovoj destinaciji kao prvoj kontinentalnoj u Hrvatskoj na dvije certificirane staze.

“Općina Radoboj posjetiteljima nudi očuvani okoliš, čisti zrak, brojne izvore čiste vode, pitoreskni krajolik prošaran šumama i zelenilom dokle god seže pogled”, opisuje naša sugovornica.

Prostor je stoga idealan za odmor od užurbane svakodnevice, stvoren za šetnju, ali i vožnju biciklom, planinarenje, paragliding i slične aktivnosti. Uz to, rijedak je primjer potpune “zelene destinacije” s vrlo modernom prezentacijom lokalnih kulturnih i prirodnih resursa.

Ova je lokacija postala druga u Hrvatskoj, pored Lošinja, gdje će se provoditi šumska terapija. “Radoboj je malo mjesto za velika djela koje omogućava poseban kontakt s prirodom”, govori Vukas.

Prvi liječnik šumske medicine u Hrvatskoj

Na 2. Hrvatskom kongresu o šumskoj terapiji koji se u rujnu održao u NP Krka, prisustvovao je prof.dr. Qing Li iz Japana. On je prvi u svijetu na znanstvene osnove postavio šumsku kupku proizašlu iz stare japanske prakse Shinrin – yoku.

Na kongresu je, između ostalih, izlagao i izv. prof. dr. Aleksandar Racz sa Zdravstvenog Veleučilišta u Zagrebu, nakon čega ga je prof.dr. Qing Li pozvao da se uključi u rad 3. INFOM-a u Japanu.

Racz je tamo prezentirao potencijale koje Hrvatska ima u razvoju šumske kupke. Također se u Japanu na Nippon univerzitetu dodatno educirao o šumskoj medicini. Tako je Hrvatska dobila prvog znanstvenika liječnika šumske medicine – prvog u Hrvatskoj, a i šire.

Foto: Prof. dr. Aleksandar Racz

Forest bath, ili kupanje u šumskom zraku, predstavlja preventivne i pomoćne terapijske metode izlaganja aromatičnim molekulama drveća šume koje imaju višestruko pozitivan utjecaj na zdravlje i kvalitetu života, opisuje prof. Racz.

“Tijekom šumske kupke hodate polako i primjećujete stvari. Osjećate povjetarac na koži, čujete zvukove potoka, ptica i šum krošnji koje njiše vjetar i primjećivanje toga prihvaćate, dajete mu gostoprimstvo, puštate da se smjesti unutar vas”, naglašava.

Odredište u forest bathingu je “ovdje”, ne “tamo”. Tempo je spor, fokus je na povezanosti i odnosu. “Nadalje, za razliku od šumske kupke, osnovni cilj šumskog liječenja je podržati dobrobit i zdravlje sudionika putem vođenih iskustava u šumama i drugim prirodnim okruženjima”, kaže Racz.

Vodič za šumsku terapiju (Forest therapy guide) omogućava pritom sigurne, nježne šetnje pružajući upute, nazvane sukladno terminologiji najvažnije osobe u razvoju šumske medicine u Americi – filozofa Amosa Clifforda tzv. invitacijama, ili “pozivima”, za senzorno otvaranje aktivnosti tijekom puta.

Šetnje slijede standardni slijed. Počinju vođenim senzornim pažnjama i aktivnostima tijela koje uspostavljaju kontakt s trenutkom i mjestom. Zatim dolazi niz poziva koji potiču povezanost, koji su često improvizirani u trenutku i prilagođeni potrebama sudionika.

“To može pratiti vrijeme lutanja i/ili sjedenje na određenom mjestu. Šetnje završavaju ceremonijom dijeljenja čaja napravljenog od prikupljenih lokalnih biljaka. Vodiči nisu terapeuti, vodiči jednostavno otvaraju vrata, a šuma iscjeljuje”, ističe Racz.

Podrška za dobrobit, osobni razvoj i možda iscjeljenje, kaže, dolazi sudionicima iz njihove interakcije s prirodnim okolišem. Vođene aktivnosti imaju jedini cilj stvoriti i održati siguran, značajan i relacijski kontakt između sudionika i prirode.

Uranjanje u prirodu

Vodiči ne postavljaju dijagnoze sudionicima, priča nam, niti ulaze u dogovore s njima o određenim pritužbama i ciljevima za dobrobit. “Osim što jednostavno pomažu ljudima da se povežu s prirodom, vodiči teže biti slobodni od agende. Pogled na ugovor o iscjeljenju, ako ga ima, gledamo kao postojanje između šume i sudionika”, navodi.

Važno je naglasiti, smatra, da se šumska terapija temelji na forest bathingu, ili Shinrin – yoku, japanskoj praksi koja je privukla pažnju zbog svoje sposobnosti da ljude uroni u njihovo prirodno okruženje. Ova praksa pomaže ljudima da duboko udahnu i ponovno otkriju svoju pravu bit, da se prisjete svrhe i kako mogu služiti svijetu.

“Uranjajući u prirodu i aktivirajući svoja osjetila, može se ubrati mnoge koristi šumske terapije kao što su poboljšana funkcija imunološkog sustava, kardiovaskularno i respiratorno zdravlje te smanjenje stresa i depresije”, pojašnjava profesor.

Podsjećajući nas da smo povezani s prirodom i svim živim bićima, šumska terapija ide dalje od fizičkih koristi te stabilizira naše raspoloženje i kogniciju. Praksa šumske terapije je otvorena, bez unaprijed određenog ishoda – usredotočuje se na poticanje uzajamnog odnosa između šume i praktičara.

“Kako bi se pružila struktura, postoji jasno definirani slijed vođenih događaja koji omogućava kreativnost i slučajnosti te pojedinačnu inspiraciju. Razvijena pod vodstvom Amosa Clifforda i drugih iskusnih vodiča, ova praksa postaje široko korištena diljem svijeta s više od 2000 obučenih vodiča u više od 60 zemalja”, navodi Racz, dodajući kako literatura kaže da je Shinrin – yoku nastao u Japanu krajem 20. stoljeća kao odgovor na tehnološki stres.

Prof. Racz je u Japanu održao prezentaciju pod naslovom ‘Povijesni prikaz uporabe ljekovitih čimbenika u Hrvatskoj s prikazom elemenata FT/Forest Therapy – od pulmološke klinike Brestovac do općine Radoboj koja ima dvije certificirane šumske staze za šumsku kupku.

Tijekom 3. INFOM-a održan je intezivan završni seminar i završetak višemjesečne edukacije kojom je nekolicina doktora iz nekoliko zemalja širom svijeta (Australija, Filipini, Kina) te kao prvi iz Hrvatske izv.prof.dr. Racz, steklo diplome specijalista šumske medicine što je medicinska specijalizacija iz segmenta preventivne medicine. Njegova diploma stoga nosi broj HRV 001.

Također je kao prvi u svijetu stekao diplomu ‘honorary forest therapy guide’ – počasni vodič šumske terapije, od strane američkog udruženja ANFT (The Association of Nature and Forest Therapy) sa sjedištem u SAD-u.

Riječ je o jednoj od najcjenjenijih organizacija koja školuje vodiče i terapeute šumske terapije, uz INFOM, koji je jedini koji školuje liječnike specijaliste šumske terapije.

“Time je platforma Snaga šume / Forest Power postala meritorni čimbenik u edukaciji i širenju značaja šumske kupke”, zaključuje Jasna Vukas.