Strašno: Više od 170 aktivista za zaštitu okoliša ubijeno 2022. godine

LONDON, 13. rujna 2023. (Hina/dpa) - Najmanje 177 aktivista za zaštitu okoliša je ubijeno diljem svijeta 2022. godine, prema izvješću nevladine organizacije Global Witness objavljenom u srijedu.

Najopasnija zemlja za aktiviste bila je Kolumbija, gdje je 60 "zaštitnika okoliša" ubijeno prošle godine, a slijede Brazil i Meksiko, objavila je u srijedu skupina smještena u Londonu u svom godišnjem izvješću.

Skupina je rekla da se 88 posto svih ubijenih aktivista odnosi na Latinsku Ameriku. Od 18 zemalja u kojima je skupina zabilježila ubojstva, 11 su zemlje Latinske Amerike.

Premda je teško "identificirati točne čimbenike iza ubojstava", bilo je moguće povezati "poljoprivrednu industriju" s 10 ubojstava 2022., rudarstvo je dovedeno u vezu s osam slučajeva, a sječa šuma s četiri, stoji u izvješću.

Većina ubojstava nikada nisu riješena, rekli su iz organizacije.

"Predugo su odgovorni za smrtonosne napade na aktiviste ostajali nekažnjeni zbog ubojstva", rekla je Shruti Suresh iz Global Witnessa.

"Vlade diljem svijeta se moraju hitno pozabaviti bezobzirnim ubojstvima onih koji se bore za naš planet, uključujući zaštitu njegovih najvrednijih ekosustava koji imaju ključnu ulogu u borbi protiv klimatskih opasnosti", dodala je.

U razdoblju između 2012. i 2022., ubijeno je 1910 aktivista, što odgovara jednom ubojstvu svaka dva dana, prema skupini.

Domorodački narodi su osobito neprestana meta napada i oni predstavljaju više od trećine žrtava, prema izvješću, iako čine samo jedan posto svjetskog stanovništva.