Sunce je na putu da postane najvažniji izvor energije na svijetu!

Sunce će vjerojatno postati najvažniji svjetski izvor energije do 2050. godine, kažu britanski znanstvenici u nedavno objavljenom istraživanju.

Energetski sektor je možda dosegao prekretnicu u kojoj je došlo do sinergije između korištenja solarne tehnologije i procesa učenja tvrtki kako bi je učinili pristupačnijom, rekli su znanstvenici sa Sveučilišta Exeter i University College London.

"Napredak obnovljivih izvora energije znači da projekcije u kojima dominiraju fosilna goriva više nisu realistične", izjavila je voditeljica istraživanja dr. Femke Nijsse iz Exeterova instituta za globalne sustave u priopćenju za javnost.

Sve je veće uvjerenje da će dramatično smanjena cijena obnovljive energije uvelike olakšati smanjenje ugljika u zemljama u razvoju, navodi se u priopćenju.

Dok se čini da je zacrtan put solarne energije da postane najvažniji izvor energije, čak i bez potpore ambicioznijih klimatskih politika, znanstvenici upozoravaju da bi "prepreke" to još uvijek mogle spriječiti.

Znanstvenici su identificirali četiri područja koja bi mogla spriječiti prijelaz na dominaciju solarne energije: dostupnost stabilnih električnih mreža, solarno financiranje u zemljama u razvoju, kapacitet opskrbnog lanca i politički otpor u regijama gdje su mnoga radna mjesta povezana s industrijama fosilnih goriva.

Vlade bi se stoga trebale manje usredotočiti na sam prijelaz na solarnu energiju, a više na uklanjanje ove četiri prepreke, preporučuju znanstvenici.

To uključuje osiguranje opskrbe energijom kada sunce ne sija, na primjer putem vjetroelektrana i dalekovoda između regija.

Osobito bi afričke zemlje trebale pristup financiranju kako bi upravljale prijelazom na solarnu energiju. Trebalo bi ojačati opskrbne lance, posebno za kritične sirovine poput litija i bakra potrebne za proizvodnju baterija.

Gubitak radnih mjesta u industriji fosilnih goriva i srodnim industrijama, o kojima ovisi egzistencija procijenjenih 13 milijuna ljudi diljem svijeta, mora se ublažiti, rekli su znanstvenici.