Tropske zemlje traže lakši pristup UN-ovoj shemi zelenih kredita

RABAT, 2. svibnja 2023. (Hina/Reuters) - Zemlje koje su domovi prašuma i tresetišta, ključnih za ograničavanje klimatskih promjena, žele lakši pristup 'zelenim' kreditima, financijskoj shemi koja će ih nagraditi za očuvanje svojih ekosustava, rekla je kongoanska ministrica okoliša Arlette Soudan-Nonault.

Republika Konogo, nešto veća od Italije, s mnogom većom i mnogo naseljenijom Demokratskom Republikom Kongo dijeli najveće tropsko tresetište na svijetu i najveću prašumu u Africi, a ta područja apsorbiraju ugljični dioksid koji zagrijava planet.

Kreditna tržišta, uspostavljena sporazumima Ujedinjenih naroda o klimi, osmišljena su kako bi omogućila takvim zemljama financijske nagrade za zaštitu ekosustava, uključujući šume i tresetišta.

Soudan-Nonault je rekla da bi pristup 'zelenim' kreditima mogao pomoći u rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) zemlje do 40 posto te financirati energetsku tranziciju i održivo stvaranje radnih mjesta.

No, tvrdi da multilateralne financijske institucije poput Svjetske banke trebaju pojednostaviti procedure za izdavanje kredita.

Svjetska banka nije bila odmah dostupna za komentar.

Kreditna tržišta zahtijevaju mnogo strože razine nadzora i veću kontrolu od uobičajenih dobrovoljnih 'zelenih' kredita kojima trguju privatne kompanije.

Kako stvari stoje, to znači da su zemlje prisiljene koristiti tržište dobrovoljnih 'zelenih' kredita, što je "neregulirani Divlji zapad", rekla je Soudan-Nonault.

"Bogati svijet diše zelenim plućima zemalja globalnog juga", rekla je.

Dodala je kako treba početi primjenjivati načelo po kojem onečišćivač plaća. Razvijeni svijet daleko je najveći izvor globalnih emisija, dok mnoga gospodarstva u nastanku snose najveći teret klimatskih promjena.