Tužna vijest: Uginula Mali, najusamljenija slonica na svijetu

Uginula je slonica Mali, koja je provela gotovo pet desetljeća sama u kavezu u zoološkom vrtu glavnoga grada Filipina, objavila je u srijedu PETA.

Mali

Mali je uginula u utorak u svome betonskom oboru u zoološkom vrtu u Manili, gdje je u kavezu provela 46 godina, objavila PETA.

“Zbog ravnodušnosti i pohlepe, slonica Mali uginula je jednako onako kako je živjela gotovo 50 godina: sama u betonskom oboru u zoološkom vrtu Manile”, stoji u objavi udruge za zaštitu životinja.

U divljini se azijski slonovi kreću u prostoru od 25 do 60 tisuća hektara. Čak i da je prostor koji je Mali imala na raspolaganju bio dvostruko ili trostruko veći, bio bi potpuno neadekvatan, kazao je jedan od aktivista PETA-e.

Slavne osobe iz cijelog svijeta, među njima i dr. Jane Goodall i glazbenik Paul McCartney, ranije su se pridružile PETA-inoj kampanji kojom se pozivalo na puštanje Mali u divlji rezervat za životinje u kojemu bi mogla uživati ​​u društvu ostalih slonova. No, ni njihovi pozivi nisu urodili plodom.

“Grad Manila i zoološki vrt glavnoga grada Mali su osudili na više desetljeća samice, što je mučenje za slonice, koje bi život trebale provoditi među svojim majkama i sestrama, međusobno se štiteći i pomažući jedna drugoj u podizanju mladunčadi”, stoji u objavi PETA-e.

Slonice su društvene životinje koje, za razliku od mužjaka, žive u krugu obitelji i vole se kretati po otvorenim prostorima. Stručnjaci su odavno rekli da je mentalno i fizičko stanje Mali iznimno loše. 

Gradonačelnica Manile Honey Lacuna Pangan kazala je da još nije poznat uzrok smrti slonice.

Mali je bila glavna atrakcija zoološkog vrta u Manili. Od svojeg je krda odvojena kad je imala samo tri godine. Bila je dar Šri Lanke 1977. tadašnjoj filipinskoj prvoj dami Imeldi Marcos. Od tada je u zoološkom vrtu živjela samotno kao jedini zatočeni slon u toj zemlji.