U Hrvatskoj 25 LIFE projekata, pod zaštitom kornjača i sup

ZAGREB, 10. ožujka 2023. (Hina) - U Hrvatskoj se od 2022. provodi novih 25 LIFE projekata, EU ih financira s 7,8 milijuna eura, a njima će se poboljšati stanje populacije barske kornjače i bjeloglavog supa te potaknuti projekte čiste energije, priopćilo je u petak Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. 

U Ministarstvu ističu da je u okviru LIFE natječaja za 2021. Europska unija dodijelila članicama EU te pojedinim pridruženim zemljama 380 milijuna eura za 168 novih projekata iz područja zaštite prirode i okoliša, borbe protiv klimatskih promjena te prelaska na čistu energiju. Provedba projektnih aktivnosti ukupno će mobilizirati 562 milijuna eura, navodi se.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović rekao je da LIFE projekti pridonose uspješnijoj provedbi politika Ministarstva i integraciji okolišnih i klimatskih ciljeva u relevantne sektore.

"Svaki pojedini LIFE projekt je značajan korak prema postizanju ovih ciljeva, stoga svake godine hrvatskim korisnicima, u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, osiguravamo sredstva za sufinanciranje dijela vlastitog učešća", rekao je Filipović. 

Hrvatskim korisnicima 7,8 milijuna eura iz Programa LIFE za 25 projekata  

Korisnici iz Hrvatske u 2022. dobili su 7,8 milijuna eura iz Programa LIFE za provedbu novih 25 projekata.  

U okviru potprograma "Priroda i bioraznolikost" provode se projekti za poboljšanje stanja ugroženih vrsta životinja – barske kornjače i  bjeloglavog supa. 

Koordinator za barsku kornjaču je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a za bjeloglavog supa Udruga BIOM.

U okviru potprograma "Prijelaz na čistu energiju" provode se projekti kojima će se u Hrvatskoj podržati integriranje energetskog, klimatskog i prostornog planiranja, potaknuti više od 40 milijuna eura investicija u sektor toplinarstva te ojačati vještine radnika u sektoru graditeljstva.

Koordinator je Regionalna energetsko-klimatska agencija Sjeverozapadne Hrvatske te Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. 

Program LIFE vodeći financijski instrument EU posvećen zaštiti okoliša  

Program LIFE, postoji od 1992. i vodeći je financijski instrument EU posvećen zaštiti okoliša i djelovanju u području klime. Ključan je za ostvarivanje ciljeva iz Europskog zelenog plana i postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine.

LIFE natječaji raspisuju se svake godine (aktualno programsko razdoblje je od 2021. do 2027.), a konkurenciju čine prijavitelji iz svih država članica EU te trećih pridruženih zemalja, poput Islanda i Ukrajine.

Za sufinanciranje se odabiru samo najkvalitetniji projekti čije aktivnosti na inovativan način rješavaju postojeći okolišni ili klimatski problem, a čiji rezultati se mogu replicirati na području cijele EU. 

Otvaranje LIFE natječaja za 2023. očekuje se sredinom travnja, kažu u Ministarstvu.