Učenici iz Rovinja s hiphop videozapisom pobjednici eko-natječaja

ZAGREB, 2. travnja 2023. (Hina) - "Razvrstavaj, kompost radi, recikliraj, drvo sadi. Gasi svjetlo, vodu štedi, sve se broji, sve se vrijedi" - savjetovali su vršnjake učenici viših razreda Osnovne škole Jurja Dobrile iz Rovinja u svom glazbenom hiphop videozapisu i pobijedili na natječaju Fonda za zaštitu okoliša.

Riječ je o natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost "Ostavi utisak, ne otisak", u kojem su učenici viših razreda osnovnih škola imali izazovan zadatak – osmisliti videozapis u trajanju do jedne minute kojim su svoje vršnjake trebali osvijestiti o važnosti očuvanja okoliša.

"Iznimno nas veseli što je stručni žiri nagradnog natječaja 'Ostavi utisak, ne otisak' prepoznao talent i kreativnost naših učenika. Vjerujem kako smo ovime poslali snažnu poruku o važnosti zaštite okoliša", rekla je mentorica pobjedničke skupine Iva Dujmović.

U Fondu kažu da je upravo to i bio cilj natječaja – širenje svijesti o održivosti, važnosti smanjenja nastanka otpada i njegovog pravilnog odvajanja.

Jedan od članova stručnog žirija, influencer Luciano Plazibat posjetio je pobjedničku skupinu Malih prirodnjaka u Rovinju kako bi s njima popričao o važnosti očuvanja okoliša. 

"S obzirom na to koliko je kreativan i zabavan, ovaj video je odličan primjer kako bi trebalo koristiti društvene mreže", rekao je Luciano te dodao kako mu je iznimno drago što je dobio priliku upoznati kreativnu skupinu koja stoji iza pobjedničkog rada.

"Zemlja u kojoj živimo pravi je blagoslov i trebamo je čuvati", rekao je Luciano i savjetovao djeci da što više vremena provode u prirodi, a manje na raznim elektroničkim uređajima.

Eko natječaje za školarce Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi svake godine, kako bi potaknuo kreativnost i motivirao najmlađe  da se aktiviraju u zaštiti okoliša.

"Nije dovoljno razmišljati samo o pravilnom odvajanju otpada ili recikliranju, nego i o tome kako ne stvarati otpad. Mnogi nisu ni svjesni koliko dobre svakodnevne odluke koje donosimo mogu potaknuti pozitivne promjene za cijelo društvo. Budućnost pripada najmlađima i zato ih je važno uključiti u projekte koji za cilj imaju osvještavanje o gorućim ekološkim izazovima te načinima na koje ih možemo riješiti", poručila je Sunčana Matić iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.