Uklanjanje otpada iz Jadrana: Održan 32. i 33. Think Green u Visu i Komiži

VIS, 1. listopada 2023. (Hina) - Ronilački klub Roniti se mora sa sada već dvanaestogodišnjim iskustvom u uklanjaju otpada iz Jadranskog mora, uz podršku partnera C.I.O.S. grupe, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tvrtke INA d.d., uspješno je održao 32. i 33 ekološku akciju Think Green na otoku Visu.

Akcija je trajala dva dana, a čistile su se lokacije luka Vis, uvala ispred Češke vile, luka Komiža te uvala Parja.

Iz podmorja je izvađeno gotovo devet tona (8780 kilograma) otpada. Pronađene su i uklonjene razne vrste plastičnog i staklenog otpada, ostaci ribolovnog pribora, napuštene ribarske mreže, metalne i građevinske konstrukcije, a iz poznatog tunela za podmornice uklonjene su čak 42 kamionske i automobilske gume.

U partnerstvu s C.I.O.S. grupom koja je pružila cjelovitu logističku podršku sav otpad prikupljen tijekom akcije odvezen je s otoka te će biti razvrstan, recikliran i adekvatno zbrinut. 

U akciji je sudjelovalo više od 60 volontera, a ovaj impresivan rezultat ne bi bio izvediv bez potpore lokalne zajednice: Grada Visa, Gradine Vis, Grada Komiže, Turističkih zajednica grada Visa i Komiže, Modra Špilja d.d. te Nautičkog centra Komiža. 

U akciji su sudjelovali članovi Ronilačkog kluba Roniti se mora Zagreb, kao i članovi ENK PENA iz Tetova koji su potegnuli čak iz Makedonije kako bi sudjelovali u Think Green akciji na Visu, ERK Leut iz Blaca, ERK Periska iz Ploča, članovi udruge Morski covik s Visa, Sea Star Diving iz Molunta, PIK Mornar iz Splita te Svet ronjenja iz Beograda iz čega je vidljivo da Think Green okuplja ronilačku zajednicu iz cijele regije, a i mnogo šire. 

Ove ekološke akcije u Visu i Komiži sponzorirali su: Jamnica, Dicta d.o.o., ORIS, Mares, JANAF d.d., Jadrolinija, Montre, Seiko, Garmin, Zagrebačke pekarne KLARA d.d., Germania, Geopark Viški Arhipelag, Hoteli Vis d.d., DC Nautica Vis, Manta Diving center, ISSA Diving center, Diving center B-24, HVIDRA Vis i DVD Komiža, a medijski pokrovitelji su SCUBAlife, Scuba Skener i Morski.hr. 

Na otvorenju akcije u Visu roniocima se obratio gradonačelnik Ivo Radica, a nazočili su i Damir Mumanović iz Gradine Vis te predstavnice Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, Ojdana Rajić Azinović i Kristina Čirjak. U Komiži je prisutne pozdravila direktorica TZ Komiža Tena Gorjanović Rajevski, kao i predstavnica Nautičkog centra Vis Paola Božanić, a na otvorenju akcije bio je i predstavnik Geoparka Viški arhipelag. 

U sklopu Think Green akcije na komiškom kaštelu postavljena je izložba "AqUA – Adriatic Underwater Academy“.

Riječ je o još jednom projektu RK Roniti se mora (sufinanciran sredstvima Europske Unije) kojim je osmišljena poučna staza sastavljena od 30 ploča. Na njima su slike živih bića Jadranskog mora s opisima glavnih bioloških karakteristika i razloga zbog kojih su ta bića bitna za bioraznolikost našeg ekosustava. Izložbu su dosad kao podvodnu stazu već posjetili osnovnoškolci grada Bale iz Istre, a sada su je imali priliku vidjeti i komiški mališani.

Kao drugi dio edukativne komponente Think Green akcije na otoku Visu u Centru za kulturu Ivan Vitić održano je predavanje pod nazivom ''Što nam govore nova znanstvena otkrića o podvodnoj kulturnoj baštini otoka Visa'', u organizaciji udruge Morski covik Vis. Tako su sudionici eko-akcije imali priliku od profesorice splitskog sveučilišta Tee Katunarić Kirjako čuti nešto više o povijesti olupina koje se nalaze u viškom akvatoriju.

Kako je u Komižu upravo na dan održavanja 33. Think Green akcije uplovio istraživački brod RPM Nautical Foundation-a koji se služi najsofisticiranijom opremom za istraživanje podmorja, jedinstvena prilika bila je poslušati predavača Jamesa Goolda, direktora zaklada koji je predstavio dosadašnje projekte otkrivanja ostataka na olupinama u Mediteranu te načinu na koje se olupine štite od devastiranja i krađe artefakata. 

Inače, zanimljivo je navesti da je nakon ovih akcija u Visu i Komiži Think Green premašio brojku od stotinu tona – nakon vaganja otpada izvađenog u Visu i Komiži (8780 kilograma) ukupna masa otpada koju su ronioci na eko akcijama Think Green uklonili iz podmorja veća od je stotinu tona, brojka koja tjera na razmišljanje i one kojima ekologija nije bliska… 

Zajedno čuvamo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

#BeAHeroThinkGreen