VIDEO: Tomašević – Prvi u Hrvatskoj uvodimo zelenu javnu nabavu, u projektu 31 osnovna škola

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević predstavio je u utorak projekt zelene javne nabave za gradske ustanove, nazvavši ga povijesnim jer ga Zagreb uvodi prvi u Hrvatskoj, a obuhvaća 31 osnovnu školu za koje će se nabavljati ekološka, sezonska i lokalno proizvedena hrana.

“To je projekt koji nigdje u Hrvatskoj ne postoji, Zagreb je prvi koji uvodi zelenu javnu nabavu u svoje javne ustanove. Projekt koji obuhvaća 31 osnovnu školu za koje ćemo nabavljati ekološki uzgojenu, sezonsku, lokalno proizvedenu hranu”, rekao je Tomašević na konferenciji za novinare u Osnovnoj školi Voltino.

Grad je u tu školu uložio u posljednjih godinu dana 1,4 milijuna eura, rekonstruirana je kuhinja u kojoj se nakon 30 godina pripremaju topli obroci, a obnovljeni su i sanitarni čvor te sportska dvorana.   

Tomašević je rekao da je pilot projektom, koji će trajati tri godine, obuhvaćeno oko 15.000 učenika, a započet će u proljeće kada završi postupak javne nabave.  Vlada je, posjetio je, osigurala sredstva za uvođenje besplatnih obroka u svim školama u Hrvatskoj, no u Gradu Zagrebu taj su novac odlučili uložiti u unaprjeđenje kapaciteta školskih kuhinja kako bi djeca imala besplatne tople obroke.  

Javni poziv proizvođačima upućen je prošli tjedan i otvoren je do 29. siječnja. Vrijedan je 1,2 milijuna eura i uglavnom se odnosi na ekološki uzgojeno voće i povrće te proizvode od žitarica – kruh i pekarske proizvode, jaja, orašaste plodove i razne namaze, med i slično.

“Bit će to hrana proizvedena u Hrvatskoj, međutim prioritet će imati proizvođači iz zagrebačkog prstena. Sve škole će imati i ugovore za konvencionalnu hranu tako da neće moći doći do situacije da nema dovoljno hrane ukoliko neće biti dovoljno lokalnih proizvođača”, rekao je Tomašević.

Cilj je zelenu javnu nabavu proširiti i na druge javne ustanove, domove za starije i zdravstvene ustanove, ovisno o kapacitetima lokalnih proizvođača hrane koji će se javljati na natječaje.