Vulkanska erupcija na Islandu jenjava, a stanovnici bez tople vode

Najnovija vulkanska erupcija na Islandu u petak pokazuje znakove slabljenja, ali je oštetila ceste i cjevovode i prekinula dotok tople vode na dijelovima poluotoka Reykjanes koji bilježi temperature dobrano ispod nule.

Nova erupcija vulkana na jugozapadu Islanda počela je u četvrtak, po treći put od prosinca, izbacujući lavu do 80 metara u vis i poremetivši svakodnevni život na poluotoku Reykjanes, južno od glavnog grada Reykjavika.

Uslijed erupcije na tlu se otvorila pukotina duga tri kilometra. U petak ujutro bilo je tek nekoliko otvora iz kojih izbija rastopljeno vulkansko stijenje.

Škole, dječji vrtići, muzeji i ostale javne ustanove u tom području su u petak i dalje zatvorene jer je lava oštetila termalne vodene cijevi u području južno od glavnog grada i poremetila opskrbu toplom vodom za 20.000 ljudi. Ponovna uspostava opskrbe toplom vodom putem pomoćnog cjevovoda mogla bi potrajati danima.

“Jako je loše što je ovo područje ostalo bez tople vode, nadamo se da će stići do podneva. Ali imamo struju i pitku vodu”, rekla je premijerka Katrin Jakobsdottir.

Temperatura danas iznosi minus osam stupnjeva Celzija.

Satelitski snimci koja je objavio Islandski meteorološki zavod pokazuju da se lava razlila na oko 4,5 kilometara zapadno od erupcije, tek 500 metara do poznatog geotermalnog lječilišta Plava laguna.

Na specifičnoj lokaciji između euroazijske i sjevernoameričke tektonske ploče, dvije najveće na planetu, Island je seizmičko i vulkansko žarište aktivnosti jer se ispod njegove površine dvije ploče kreću u suprotnim smjerovima.

Samo poluotok Reykjanes ima šest aktivnih vulkanskih sustava, a erupcije se s vremena na vrijeme mogu aktivirati tijekom više desetljeća, možda čak i stoljeća.

Cijeli Island broji preko 30 aktivnih vulkana.